515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Česká televize přepíná vysílání na DVB-T2. Jak se připravit?

Česká televize přepíná vysílání na DVB-T2. Jak se připravit?

09. 04. 2018

Česká televize spustila velmi rychlý přechod vysílání na DVB-T2. 60% domácností není na přechod připraveno a bude muset zakoupit nová zařízení. Již teď je většina území pokryta novou technologií a během necelých dvou let se dnešní DVB-T zcela vypne. Co přechod na DVB-T2 přináší a jak se na něj připravit?

Co je DVB-T2?

Do 10. května 2018 dojde ke spuštění všech programů ČT v rámci celé České republiky ve vysokém rozlišení 1080p s 50 snímky za sekundu. Již teď je velká část programů v DVB-T2 dostupná (například v Praze).

Proč Česká televize přechází na DVB-T2?

První otázkou je, proč se vůbec na DVB-T2 přechází. Důvodů je více – například lepší přenos a kvalitnější obraz. Z právního hlediska jde o výsledek dohody o dělení vysílacího prostoru mezi televizní vysílání a mobilní operátory. Česká televize tímto uvolňuje prostor 700 MHz pásma pro nové mobilní sítě 5. generace podle rozhodnutí vlády na základě mezinárodních smluv. Proto je také tlak na co nejrychlejší vypnutí stávajícího vysílání.

Týká se mě přechod na dvb-t2?

Změna vysílání závisí na použité technologii příjmu. Změna se dotkne všech domácností, které používají pozemní připojení. Pokud však používáte pro příjem například satelit nebo digitální tuner, je potřeba vybrat nový. Záleží také na typu televizoru.

Co potřebuji pro přechod na DVB-T2?

Váš televizor musí obsahovat přijímač s tunerem DVB-T2/HEVC. Většina aktuálních TV tuto podmínku splňuje a bude stačit je znovu naladit, některé to zvládnou i automaticky. Pokud Váš televizor DVB-T2/HEVC nepodporuje, budete si muset zakoupit set-top box, podobně jako při přechodu na digitální vysílání.

Alternativy pro přechod?

Pokud nechcete na DVB-T2 přecházet, můžete zvážit také alternativy. Těmi jsou satelitní vysílání, kabelová televize nebo IPTV – televize přes internet v prohlížeči nebo s chytrou TV (O2TV, KUKI v Samsung TV).