515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak sestavit stolní počítač? Část III. – zdroj, skříň a doplňky

Jak sestavit stolní počítač? Část III. – zdroj, skříň a doplňky

13. 10. 2019

Plánujete sestavit vlastní stolní počítač? V závěrečném díle série se zaměříme na zdroj, skříň a další doplňky..

V prvním díle jsme si představili úvod, vybrali procesor a k němu základní desku. V druhém díle to byly operační paměťpevné disky a grafická karta. Dnes se podíváme na zdroj a skříň. V závěru si představíme další doplňky, které mohou někteří uživatelé využít.

Zdroj

Výběr zdroje je důležité rozhodnutí, které by mělo vycházet z ostatních zvolených komponent. Jedním důvodem je to, že zdroj musí mít dostatek napájecích pinů pro všechny vybrané součásti. Druhým důvodem je to, že je potřeba vybrat tak silný zdroj, aby zvládl dle odběru všechny vybrané komponenty napájet, a to pokud možno s dostatečnou rezervou.
TIP: Při výběru zdroje myslete také na budoucí upgrade počítače. Pokud budete stříhat dlouhá videa a tušíte, že časem nakoupíte 5 pevných disků, snadno se může stát, že na ně poddimenzovaný zdroj nebude stačit.
ramky.jpg

Počet WATTů jako klíčový údaj

Hlavním údajem zdroje je počet WATTů. Pokud sečtete odběr všech součástek (největší mívají grafické karty, procesory a pevné disky) s ohledem na efektivitu zdroje (viz níže), měli byste mít ještě dostatečnou rezervu.

Efektivita zdroje

Zdroje jsou nejefektivnější při vytížení kolem 50% svého maximálního výkonu. Čím je zdroj efektivnější, tím jsou menší úbytky výkonu mimo jeho bod maximální efektivity. Při podobném zatížení pak efektivní zdroj spotřebuje méně energie, což většinou souvisí také s jeho nižší teplotou a hlučností. V efektivitě zdroje se dá dobře orientovat podle zavedených certifikací:

Platí, že čím vyšší efektivita, tím lépe. Kvalitní a dobře nadimenzovaný zdroj může ušetřit i stokoruny ročně při spotřebě elektřiny.

Skříně

Skříň počítače je jeho hlavní estetický prvek, ale zdaleka neslouží jen pro krásu. Výběr skříně ovlivňuje chlazení celého počítače a také je potřeba vybírat s ohledem na velikost ostatních součástí.
skrin.jpg

Velikost

Počítačové skříně mají různé rozměry. Většinou vždy souvisejí s velikostí základní desky a platí, že menší základní desku můžete použít i ve větších skříních, naopak to nejde. Základní velikosti jsou tyto:

Dále existují nestandardní desky pro velmi kompaktní nebo multimediální (HTPC) počítače. Nejobvyklejší jsou však Middle Tower skříně, i u nich je ale potřeba dát pozor na rozměry, pokud máte například velmi velkou grafickou kartu s chladičem.

Chlazení, výbava

U desky je důležitá výbava a pozice, když se vám nějaká zalíbí, podívejte se, jaké má porty a kde, zda podporuje dostatek pozic pro pevné disky nebo mechaniky. Herní skříně mohou nabídnout například různobarevné podsvícení, průhlednou boční desku a pokročilou kontrolu nad teplotou a ventilátory.

Další součásti stolního počítače

To hlavní jsme už vybrali. Teď se podíváme ještě na několik doplňků, které se mohou hodit.
Mechaniky - ačkoliv je dnešním trendem stále méně využívat CD, DVD i BluRay disky, optická mechanika je pro mnoho počítačů důležitou součástí.
Chladiče - většina komponent má pro běžné využití dostatečně výkonný chladič již v základu. Pokud budete chtít například procesor více zatěžovat nebo taktovat, neobejdete se bez výkoného chladiče.
TV tunery - chcete přijímat televizní signál? Potom nezapomeňte na TV tuner.