515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak sestavit stolní počítač? Část II. – RAM, grafika, úložiště

Jak sestavit stolní počítač? Část II. – RAM, grafika, úložiště

06. 08. 2019

Plánujete sestavit vlastní stolní počítač? V druhém díle série se zaměříme na operační paměť, grafickou kartu a pevné disky.

V prvním díle jsme si představili úvod, vybrali procesor a k němu základní desku. Nyní se podíváme na další nezbytné součásti - operační paměťpevné disky. Dále také na grafickou kartu.

Operační paměť (RAM)

Nezbytnou a velmi důležitou součástí je operační paměť. Zjednodušeně se dá říct, že jde o velmi rychlé úložiště, kde jsou uloženy aktuálně zpracovávaná data. Více operační paměti využijete především při práci s velkými soubory (editace fotek, videí), práci ve více aplikacích současně, nebo například při spoustě otevřených záložek v prohlížeči.
ramky.jpgOperační paměť vybereme podle typu základní desky. Různé desky mají různý počet slotů pro operační paměti a podporují také různé frekvence a typy. Není to ale nic složitého - současné desky využívají typ DDR4. Starší verze není moudré volit.
Je potřeba dát pozor a zvolit RAM moduly pro stolní počítače, tedy typ DIMM. Moduly SO-DIMM jsou určené pro notebooky a nejsou s deskami stolních počítačů kompatibilní (jsou menší a vůbec je tam nenasadíte).

Velikost na prvním místě

U operační paměti je klíčová především její velikost. Standardem kvalitní sestavy je v současnosti minimálně 8 GB RAM a platí, že čím více, tím lépe. 16 GB je hezká hodnota a u náročnější práce využijete i 32 GB a více. Vždy je ve specifikaci základní desky dobré zkontrolovat, jakou maximální kapacitu RAM podporuje.

Frekvence 

Dalším parametrem RAM je poté frekvence, která mívá vliv její rychlost. ​Vždy zkontrolujte, jakou frekvenci podporuje základní deska. Můžete využít nejvyšší podporovanou, reálný výkon je však frekvencí ovlivněn spíše omezeně. Investujte raději do větší kapacity, než do maximální podporované frekvence.

Úložiště

 

Úložiště můžeme dělit především na dvě skupiny:

  • SSD - rychlé odolné disky s nízkou spotřebou
  • HDD - tzv. plotnové disky s dobrým poměrem ceny a kapacity
ram.png

Vzhledem k současným cenám SSD disků vždy doporučujeme SSD disk jako primární - tedy disk pro operační systém a nejčastěji používané programy. SSD disky lze již za poměrně dostupné ceny koupit s takovou kapacitou, že další disk vůbec nebudete potřebovat.
Pokud ale archivujete velká data, pracujete s fotografiemi, videem apod., je dobré mít další HDD disky na ukládání těchto dat, díky jejich levné kapacitě. Mezi úplnou špičku patří SSD Optane (osazují se do Pci slotu), velmi rychlé SSD vyrábí Samsung, či Intel (M.2 a SATA slot). U plotnových disků jsou rychlejší pevné disky se 7200 otáčkami.
U SSD je dobré zkontrolovat, zda základní deska podporuje slot a také verzi rozhraní. V opačném případě je možné, že disk nedosáhne plné rychlosti nebo nepůjde na desku vůbec osadit.

Grafická karta

Grafická karta je první zmíněnou součástí, která není vždy nutná. Řada procesorů totiž obsahuje také grafické čipy, které mají dostatek výkonu pro běžné činnosti nebo i základní hry (vždy zkontrolujte u konkrétního procesoru). Pokud ale plánujete hrát hry nebo zpracovávat fotografie a video, je samostatná grafická karta důležitá část, která výrazně urychlí práci a umožní hraní her plynule v dobré kvalitě a rozlišení.
grafika.jpg
Grafické karty využívají převážně čipy AMD nebo nVidia. Není nutné, aby byl výrobce čipu grafické karty shodný s výrobcem procesoru, tedy i k AMD procesoru můžete vybrat nVidia kartu.

Podle čeho vybrat grafiku?

Jedním z vodítek je velikost grafické paměti, tedy kolik GB paměti grafika má a může využít. Jde ale spíše o orientační údaj, důležitá je také generace a modelová řada grafické karty, frekvence jádra a pamětí a další. V tolika parametrech je složitější se orientovat - vyberte si proto podle porovnání (benchmarků) a případně konkrétních recenzí. Například na stránce User Benchmarks máte k dispozici seřazené grafiky od nejvýkonnějších podle reálných testů uživatelů. V žebříčku si potom můžete vybrat, která konkrétní karta vám vyhovuje poměrem ceny a výkonu. To si také můžete zkontrolovat třeba u recenzí výkonu v konkrétních hrách, které plánujete hrát.

Profesionální grafiky

Mimo běžné grafiky určené především na hry a multimédia můžete využít také specializované grafické karty. Sem patří například řada Qudro a Radeon Pro. Ty jsou vhodné pro specifické programy - zpravidla grafické, architektonické aj. Pro hry a běžné užití nemívají dobrý poměr ceny a výkonu, přestože se v některých testech umisťují vysoko.

V příštím díle poté podle vybraných komponent vybereme dostatečně silný zdroj a skříň. Dále si ukážeme, jaké další příslušenství může být užitečné.