515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Na co zaostřit při výběru telefonu na focení?

Na co zaostřit při výběru telefonu na focení?

01. 12. 2017

V posledních několika letech urazily fotoaparáty v telefonech dlouhou cestu. Dnešní fotomobily disponují fotoaparátem, který se může měřit i s klasickými digitálními fotoaparáty. Jenže jak se v záplavě dobře fotografujících telefonů vyznat?

Ať už si chcete fotit jen hezké selfie na Instagram, nebo máte focení jako koníček, měli byste se soustředit na kvalitu, blesk a nadstandardní funkce. 
 

Megapixely - je to jen o nich?

Mnoho uživatelů měří kvalitu fotomobilu podle počtu Megapixelů. Bohužel vysoký počet Megapixelů není zárukou kvalitnější fotografie. Leckdy fotomobil s 12 Mpx má hezčí fotografie než ten s 20 Mpx. Navíc tyto snímky s vysokým rozlišením zabírají hodně místa a často jsou náročné na výkon. K čemu je tedy vysoký počet megapixelů? Dokáže nám částečně nahradit optický zoom, máme tedy lepší přiblížení bez ztráty kvality.

Jaký je tedy ideální počet Megapixelů?

Dobré fotomobily nabízejí rozlišení od 8 do 16 Mpx, přičemž standardní rozlišení 12 Mpx je více než dostačující. 
 

Světelnost

Pokud fotíme i za zhoršeného osvětlení, pak je pro nás světelnost velmi důležitá.
 
Světelnost objektivu určuje, kolik světla je čip schopen vstřebat. Čím je uvedené číslo nižší, tím bude fotomobil lépe fotit za zhoršeného osvětlení. Logicky tedy čip se světelností f1/9 uděláme lepší fotografie než se světelností f2/1. Obecně světelnost pod f/2.0 je dobrá.
 

Blesk u telefonů

Většina telefonů dnes používá LED diody, fotomobily mají většinou dvě. Jednu ve studeném a druhou v teplém odstínu, čímž odstraní nepřirozený tón pleti a červené oči.
 

Optická stabilizace obrazu

Optical image stabilization ve zkratce OIS je další nezbytná vlastnost dobrého fotomobilu. Dokáže eliminovat otřesy, když se vám klepou ruce a výsledné fotografie jsou bez rozmazání. Pozor pokud fotomobil optickou stabilizaci nemá, pak ji do něj nenahrajete žádným updatem, jedná se o hardwarovou část fotomobilu. Lze nainstalovat softwarové stabilizace, ale výsledek je vždy horší.
 

Laserové ostření

Laserové ostření je skvělé pokud plánuje fotit makrosnímky. Najdeme ho vedle čočky fotoaparátu, kde je ukryt laserový paprsek. Ten se nejprve zaměří na to, jak daleko se snímaný objekt nachází a přeostření je tak mnohem rychlejší. Mají ho jen některé značky jako Asus nebo LG.
 
Mnoho fotomobilů nabízí další vylepšení pro vaše snímky v podobě fotoaplikací se kterými vyfotíte vašim fototelefonem stejnou fotku jako se zrcadlovkou.
 
Tak co, necháte už váš klasický fotoaparát doma ve skříni?