515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Intel 900p – Revoluční SSD

Intel 900p – Revoluční SSD

15. 03. 2018

Nové SSD paměti od Intelu, založené na technologii 3D Xpoint, jsou momentálně nejrychlejší SSD na trhu. V dnešní recenzi se podíváme, jak tyto disky fungují, jak jsou skutečně rychlé a kde je nejlépe využít.

3D Xpoint

Intel má ve svém portfoliu spoustu skvělých produktů a inovací, technologie 3D Xpoint však patří k těm nejzajímavějším. O pamětěch Optane, které urychlují klasické HDD, jsme již psali v tomto článku. Nyní se podíváme na klasické Optane SSD disky. 
Nový druh SSD má hned několik výhod:

  • Sekvenční rychlost je více než dvojnásobná oproti klasickým flash SSD.
  • Náhodné čtení a zápis je excelentní a převyšuje stávající SSD několikanásobně.
  • Rychlost přitom není závislá na velikosti disku, takže se nesetkáte s vyššími rychostmi jen u velkých kapacit, jak tomu bývá u klasických SSD disků.
  • Výborná je i životnost disků, všechny Optane SSD mají pětiletou záruku.

Parametry

Parametr Intel Optane SSD 900p
Velikost 280 GB / 480 GB
Sekvenční čtení až 2500 Mb/s
Sekvenční zápis až 2000 Mb/s
Náhodné čtení 55 000 IOPS
Náhodný zápis 50 000 IOPS
Minimální životnost 1 600 000 hodin
Popora HW šifrování 256 bit AES
 

Nejrychlejší SSD

Jak jsou tedy nové SSD od Intelu rychlé? Hodně. Nejrychlejší disky současnosti dosahují v běžném provozu sekvenční rychlost zápisu až 2000 Mb/s a čtení 2500 Mb/s, což možná dělá z vašeho SSD tak trochu lenocha.
Sekvenční zápis využijete při práci s extrémně velkými soubory. U Optane pamětí jsou však nejdůležitější rychlosti náhodného čtení a zápisu, které jsou výrazně větší, než u klasických SSD. Právě nahodné čtení a zápis jsou při reálném užívaní nejužitečnější a projeví se v reálné rychlosti operačního systému, programů a her. Koukněte na výsledky testů a porovnání s konkurencí:

Celkový výkon – náhodný (více je lépe)

Intel-900p-rychlost.png

Zdroj: anandtech.com

Celkový výkon - sekvenční (více je lépe)

nejrychlejsi-ssd-na-svete.png
Zdroj: anandtech.com

Je vidět, že v rychlostech, zejména u náhodného čtení a zápisu, nechává Optane SSD konkurenci daleko za sebou.

SSD do stolního PC

SSD 900p je dostupný pro stolní počítače ve dvou kapacitách – 280 a 480 GB. Obě přitom dosahují zhruba stejných rychlostí. Na mobilní variantu například do M2 slotu si zatím musíme počkat, protože v současnosti neposkytuje dostatečné napájení pro Optane SSD.

Závěr

Intel 900p je momentálně to nejlepší, co můžete pro upgrade stolního počítače udělat. Nejen, že je nutností pro hráče (k disku také dostanete bonusový obsah do hry Star Citizen) a profesionální použití, jeho rychlost pocítíte i při klasicé práci.
Protože je úložiště stále často nejpomalejší komponenta celé sestavy, rozdíl je obrovský. A to i v porovnání s klasickým SSD, o to více to platí v porovnání s plotnovými disky. Je jasné, že jde o prémiový produkt a vzhledem k ceně není úplně pro každého, v tomto případě se ale několik tisíc vyplatí obětovat.