515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Šifrovací viry – co je to Ransomware a jak se bránit?

Šifrovací viry – co je to Ransomware a jak se bránit?

18. 03. 2018

Viry, které vám zašifrují data a poté chtějí výkupné, jsou bohužel stále populárnější. Jak fungují a jak se proti nim bránit?

Co je Ransomware?

Ransomware je typ škodlivého programu, který zašifruje data na disku a poté chce výkupné za to, že je dešifruje zpět. Když se v praxi setkáte s takovýmto programem, je to nejčastěji ve fázi, kdy jsou data již nepřístupná. Okno programu vás informuje o tom, že musíte zaplatit částku k „odblokování“ vašeho počítače (začínají se objevovat i verze, které šifrují data na mobilních telefonech).

Viry se často tváří jako varování nějaké oficiální instituce (policie či protipirátské unie) a varují, že při nezaplacení vám hrozí trestní stíhání nebo jiný postih z důvodu prohlížení erotických stránek nebo nelegálního stahování souborů.

Virus Winlock2, cílený na české hráče hry Call Of Duty:
vir-policie-winlock2.jpg

Jak se bránit proti ransomware?

Důležité je zodpovědné chování na internetu – sem patří zejména zásada nestahovat a neotevírat neznámé soubory a nechodit na rzikové webové stránky, zejména z uživetelského účtu s administrátorským oprávněním. To však úplně nestačí, pokročilé viry se často dostanou do systému přes chyby v prohlížečích a operačních systémech bez jakékoli interakce uživatele.

Ideální je mít vždy placenou licenci kvalitního antivirového programu a udržovat ji aktualizovanou. Mezi bezplatnými verzemi a plnými licencemi bývá často výrazný rozdíl v úrovni ochrany - antivirové společnosti z pochopitelných důvodů nejpečlivěji chrání platící zákazníky. Vynikající výsledky má například Eset Smart Security. Dále je dobré používat kvalitní router s pokročilým zabezpečením. Poohlédněte se po routerech s technologií Trend Micro, které efektivně blokují přístupové cesty pro Ransomware i proti nově objeveným chybám - pro menší prostory je skvělý ASUS RT-AC66U, pro rodinný dům či firmu vyberte soustavu routerů TP-Link Deco M5.

Pokud chcete mít svá data opravdu v bezpečí, je potřeba je zálohovat. Využít můžete Cloudová on-line úložiště jako Google Disk, OneDrive či DropBox, případně vlastní síťový disk. Pokud ale zálohujete z napadeného počítače nebo síťového disku, může se stát, že vám budou zašifrovány i zálohy. Bezpečnější řešení jsou data uložená na externím pevném disku, a to vždy na několika místech.

Vir mi zašifroval disk. Jak postupovat?

Pokud je disk zašifrovaný, pomoc je složitá. Po odeslání výkupného jsou vám data navrácena (alespoň na nějakou dobu) jen s notnou dávkou štěstí. Velmi často se stává, že ani po odeslání peněz data zpět nezískáte. Proto spíše nedoporučujeme placení za návrat dat.

Dešifrování v dostupné době je bez vynaložení enormních prostředků na výpočetní výkon obtížné nebo nemožné. Jedním počítačem byste totiž dešifrovali kvalitní šifru i několik tisíc let. Dobrá zpráva je, že některé viry pouze šifrováním vyhrožují a ve skutečnosti o data nemusíte přijít. Některé zase obsahují chyby, díky kterým se data dají dešifrovat, nebo byli dopadeni jejich autoři a následně zveřejnili postup, jak data zachránit.

Pokud jste se do takovéto situace dostali, stavte se na některou z našich prodejen, pomůžeme Vám problém diagnostikovat a pokusíme se data zachránit.