515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat bezdrátovou myš?

Jak vybrat bezdrátovou myš?

12. 03. 2018

Počítačová myš je periferie, díky níž ovládáme celý počítač nebo notebook. Výběr myši není nic složitého. Čím začít?

Položte si otázku - na co budu myš reálně používat? Hledáte myš do kanceláře, myš na hraní her, nebo myš k notebooku, který budete často přenášet? Pokud je vaše odpověď kancelář a časté přenášení, prezentace na notebooku, obchodní shůzky, běžné domací využití nebo hezký vzhled, pak vybírejte z bezdrátových myší.
Bezdrátové myši jsou pohodlnější pro přenos, skladnější a ušetříte nervy a čas při rozmotáváním drátu.

 

Laserovou nebo optickou bezdrátovou myš? 

Bezdrátová optická myš má obvykle červené světýlko na spodní straně. Její hlavní výhodou je cenová dostupnost. 

OPTICKÉ MYŠI
Bezdrátová laserová myš zpravidla viditelně nesvítí, ale má podstatně lepší snímací schopnost. Funguje lépe na lesklém a hladkém povrchu. Pokud máte na výběr a nehledáte nejlevnější možnost, dejte přednost laserové, práce s ní je pohodlnější.

LASEROVÉ MYŠI

Myši na lesklý povrch - Bluetrack a Darkfield senzor

Pokud chcete pořádnou myš, která bude dobře fungovat i na lesklém povrchu či skle, vyberte myš s technologií Bluetrack nebo Darkfield. Tyto myši zvládají téměř každý povrch a jsou přesné, nebudete tak mít problém s přeskakujícím kurzorem a není nutná ani podložka. Bluetrackové světýlko je modré. Myš osvětluje modrou diodou větší plochu pod sebou a tak je vhodná pro různé druhy povrchu včetně skla i koberce. Kvalitní myši s Bluetrack senzorem v mnoha barvách vyrábí například Microsoft pod značkou Sculpt. Laserový sensor Darkfield vyvinula firma Logitech a vyrábí s ním skvělé myši MX Anywhere a MX Master.

Dotykové bezdrátové myši

Pohodlné a intuitivní ovládání nabízi dotykové myši. Místo kolečka na nich naleznete dotykovou plochu, kterou můžete ovládat různými gesty a usnadnit si tak práci. Dotyková plocha má o něco větší spotřebu energie, takže je potřeba počítat s menší výdrží baterie. Tyto myši jsou skvělé k notebooku, protože jsou malé. Například Microsoft Arc Touch Mouse můžete složit tak, že je z ní jen malý obdélník, který při používání opět zahnete na tvar myši.

Na co se při výběru zaměřit?

Ergonomie - ergonomické myši dobře padnou do ruky a neuděláte s nimi chybu. Při výběru myši je dobré si ji takzvaně "ošahat". Stavte se na některou z našich poboček, vemte si myš do dlaně a zkuste jak je vám pohodlná. Vemte v potaz velikost své dlaně a také si můžete vybrat myš speciálně navrženou pro leváky, nebo praváky, díky čemuž vaše dlaň obepne celou myš a práce tak bude mnohem pohodlnější. 

Jemnost v DPI u bezdrátové myši

Jak je myš citlivá poznáte podle hodnoty DPI. Čím větší hodnota DPI u myši, tím je senzor citlivější a dokáže urazit větší vzdálenost. Citlivost si můžete také regulovat, vysoká citlivost je nutná pro hráče, grafiky a kohokoli, kdo chce přesnou myš. Hodí se také lidem, kteří mají obrazovky s velmi vysokým rozlišením. Optimální rozlišení pro větší obrazovky je 2 000 DPI a více.

Odezva bezdrátové myši

Tato hodnota je nejdůležitější zéjmena pro hráče her, u kterých často rozhoduje o výhře. Za dobrou odezvu lze považovat 500-1000 Hz tedy 1 až 2 ms. Dejte pozor, běžné bezdrátové myši nejsou na hraní her vždy vhodné. Pokud chcete hráčskou bezdrátovou myš, vyberte z herních speciálů, nebo se raději držte klasické drátové s nízkou odezvou. Dobrou volbou je Trust GXT 130.

Výdrž baterie bezdrátové myši

Na počátcích bylo nutné bezdrátové myši často nabíjet, dneš už technologie pokročila. Při výběru myši se informujte, jakou mají výdrž na baterii. Většina moderních myší vydrží na jedny baterie bez problému půl roku či rok, velmi dobrou výdrž kolem 18 měsíců mívají myši Logitech.

Jak připojit bezdrátovou myš k počítači?

Připojení bezdrátové Bluetooth myši

  1. Do myši vložíme baterie, nebo odděláme plastový oddělovač mezi baterií a myší.

  2. Zapneme myš tlačítkem ON.

  3. Na počítači aktivujeme Bluetooth (dolní panel na ploše v pravo dole) a dáme vyhledávat zařízení.

  4. Povolíme spárování a myš je připravená.

Připojení myši s USB přijíimačem

  1. Do myši vložíme baterie nebo odděláme plastový oddělovač mezi baterií a myší.

  2. Vyndáme ze spodní části USB přijímač a zapneme ho do USB portu v počítači.

  3. Zapneme myš tlačítkem ON.

  4. Myš se buď automaticky spáruje, nebo se začnou stahovat ovladače čímž také dojde ke spárování a můžete ji začít používat.

Myš pro více počítačů

Pokud ovládáte v kanceláři více než jeden počítač, dobrá zpráva je, že si vystačíte s jednou myší, kterou přepínáte pouze tlačítkem z bodu 1 až do bodu 3. Koukněte na Logitech m720 Triathlon.

Nezapomeňte že k kvalitní myš podpoří dobrá podložka pod myš (obzvlášť, pokud nemáte Bluetrack nebo Darkfield senzor), která vám zpříjemní práci a v případě gelové podložky pod myš zabrání vzniku syndromu karpálního tunelu. 

VYBRAT BEZDRÁTOVOU MYŠ