515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

uvod.jpg

multimediální centrum: kouzlo, které promění vaši starou tv na chytrou

Už vás nebaví koukat se večer na Netflix na malé obrazovce notebooku, ale zároveň se vám nechce investovat do chytré televize, když vaše původní ještě skvěle funguje? Jedno řešení bychom měli – zařízení jménem multimediální centrum. Už jste o něm někdy slyšeli? Co si pod takovým názvem představit, jak funguje a na co všechno se vám může hodit, probereme v dnešním článku.

Co to je multimediální centruM

Jedná se o malé zařízení, které k vaší televizi připojíte pomocí HDMI kabelu. Pak už jej stačí připojit k internetu a následně si přes Google Play nainstalovat aplikace, které chcete používat. Vybrat si můžete ze služeb jako YouTube, Netflix, HBO Max, Disney +, Voyo, iPrima, iVysílání České televize
a mnoha dalších. Kromě streamování filmů a seriálů můžete s multimediálním centrem také:

  • Prohlížet internet, 
  • hrát hry,
  • poslouchat hudbu,
  • sledovat živá televizní vysílání,
  • učit se cizí jazyky,
  • bavit se s přáteli při karaoke,
  • zrcadlit obsah svého mobilu nebo notebooku díky technologii Chromecas built-inTM.


tv1

Když si ho přinesete domů

 

Ze všeho nejdřív je potřeba multimediální centrum připojit HDMI kabelem k televizi a poté
k internetu. Záleží samozřejmě na modelu, který si vyberete, ale obvykle si můžete vybrat z různých typů připojení. Například tento model TESLA připojíte k internetu jak ethernetovým kabelem, tak přes DualBand Wi-Fi. Navíc podporuje Bluetooth, takže k němu snadno připojíte třeba myš, klávesnici, gamepad, reproduktor nebo sluchátka. 

 

Následně se přihlásíte do Google Play a vyberete si svoje oblíbené aplikace. Přímo přes Google Play si můžete také filmy půjčovat. Multimediální centrum můžete ovládat pomocí vlastního ovladače, ale také mobilem. Některé modely, jako třeba tento Evolveo, pak díky službě Google Assistant budou reagovat i na váš hlas. Pokud vaše zařízení podporuje funkci HDMI-CEC, jako třeba toto, budete jedním ovladačem moci ovládat zároveň i televizi. 

 

Pro milovníky ekosystému Apple doporučujeme zvolit Apple TV, která zaručuje snadné propojení
s vašimi ostatními jablečnými kousky. Funguje navíc jako centrála vaší chytré domácnosti a můžete přes ni ovládat veškerá zařízení, která podporují HomeKit. 

 

A co teď? Teď už stačí se jen pěkně uvelebit a užít si odpočinek třeba u dobrého seriálu. Multimediální centra už často podporují obraz v rozlišení UltraHD 4k a Dolby Audio, takže vás čeká skvělý televizní zážitek.


Některá multimediální centra kromě svých obvyklých funkcí pracují také jako set-top boxy, takže střelíte dvě mouchy jednou ranou. Proč mít doma více krabiček, než je nezbytně nutné, že? Pokud vás láká kombinace technologií, podívejte se třeba na tento hybridní mediabox TESLA.

Kdy ještě se vám multimediální centrum bude hodit

Máte doma více televizí. Není nutné kupovat chytrou televizi do každé místnosti. Stačí si pořídit jedno multimediální centrum a připojit ho k televizi, kterou zrovna chcete používat.

 

Jedete na dovolenou a chcete si zábavu pojistit. Multimediální centrum snadno sbalíte a ještě snadněji ho připojíte. 


Hledáte něco pro dlouhé večery na chatě. Tady se levnější alternativa k chytré televizi rozhodně hodí.

tv2

Více blogových článků najdete ZDE