515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Kolik se dá ušetřit s LED?

Kolik se dá ušetřit s LED?

01. 03. 2018

LED žárovky se dostávají na čím dál zajímavější ceny. Poradíme, jak správně vybrat a s naší tabulkou si snadno spočítáte, kolik můžete výměnou klasických žárovek za LED ušetřit.

Jak vybrat LED žárovku a co to vůbec LED je?

LED je zkratka anglického 'Light Emitting Diode' - jde tedy o polovodičovou diodu, která svítí.
Před výběrem je potřeba zvážit, pro jaký účel bude žárovka sloužit. Podle toho vyberete žárovku s vhodnou svítivostí (ta souvisí s její spotřebou), teplotou světla a také například správnou paticí.

Příkon LED žárovky

Udává se ve watech a určuje spotřebu. Přibližně platí, že větší příkon se projeví ve větší svítivosti žárovky. Často se uvádí srovnání s příkonem klasické žárovky - přesnější je porovnávat svítivost v lumenech (níže), ale pro představu je to zhruba šestinásobek, tedy 12,5 W je nejbižší klasické žárovce s příkonem 75W.

Lumeny u LED žárovky

Lumeny jsou klíčovým parametrem a vyjadřují světelnost LED žárovky. 

Svítivost LED (lumen) Příkon klasické žárovky (W)
470 40
806 60
1055 75
1521 100

Teplota LED žárovky v kelvinech

Teplota žárovky se udává v kelvinech a určuje, jakou barvu bude mít vyzařované světlo. 
Čím více kelvinů, tím více bude světlo blíže bílé či světle modré barvě, nižší hodnoty budou mít naopak žluté podbarvení. K čemu je to dobré vědět? Bílé světlo je ideální tam, kde se potřebujete soustředit - nejméně totiž zatěžuje oči a nevyvolává únavu, není ale příliš příjemné. Do kanceláře vezměte co nejsilnější LED žárovku s teplotou přibližně 4500-6000 kelvinů. Doporučujeme například TB Energy 12 W (studená bílá).
 
Teplé světlo (kolem 2700 K) je naopak pro oči příjemné a je ideální například do ložnice, nebo místností určených pro relaxaci. Do klasické patice je ideální středně silná teplá žárovka, vynikající je středně silná  TB Energy 10 W, nebo silnější Evolveo Eco-Light  pro větší místnosti.
 

Nevýhody LED žárovek

Mezi hlavní nevýhody vždy patřila vysoká pořizovací cena a u prvních LED žárovek byl také problém, že nedosahovaly dostatečné svítivosti. Dnes už tomu tak není, cena je vyšší jen o chlup, je ale dobré vědět, co koupit. 

  • vyšší pořizovací cena v porovnání s nejlevnějšími žárovkami

  • pro správný výběr je před koupí nutné rozumět několika parametrům


Výhody LED žárovek

U moderních LED žárovek výhody podstatně převažují. Díky úspornému provozu se jeji koupě brzy vyplatí a pokud správně vyberete, mají i velmi dobrou svítivost.

  • nízké náklady na provoz

  • můžete si vybrat barvu světla

  • chytré LED žárovky lze tlumit a ovládat vzdáleně

  • vyšší životnost, nevadí časté zapínání

Jakou LED žárovku do lampičky?

Do lampičky není potřeba LED žárovka s vysokým příkonem, postačí i kolem 6-8 Wattů. Ideální je neutrání teplota. Dejte pozor na patici lampičky - klasická patice má název E27, často se objevuje také menší patice E14.

Do E27 patice je v lampičce ideální Samsung LED 6,5 W, případně TB Energy 10w neutrální bílá, pokud dáte přednost silnějšímu světlu lampičky.

Kolik lze s LED žárovkami ušetřit?

Je překvapivé, jak rychle se investice do LED žárovek vyplatí. Stáhněte si naši tabulku a spočítejte, kolik můžete výměnou LED žárovek za rok ušetřit. Stačí zadat počty žárovek, dobu svícení a průměrnou cenu elektřiny.

Stáhnout tabulku