515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat paměťovou kartu do telefonu?

Jak vybrat paměťovou kartu do telefonu?

24. 03. 2018

Existuje mnoho typů paměťových karet. Jak vybrat správnou do nového telefonu, nebo když paměť dochází?

Typ paměťové karty

Paměťových karet je mnoho - od velkých karet typu Compact Flash, které fungují podobně jako flash-disky, až po karty typu xD, Memory Stick nebo MMC a SD. Více typů karet vzniklo jednak proto, že se každá trochu více hodila k jiným účelům, ale hlavně proto, že si výrobci vymysleli vlastní typy karet, které fungovaly v jejich zařízeních.

Naštěstí se situace u telefonů zjednodušuje a v naprosté většině telefonů se dnes setkáte se slotem na Micro SD kartu.

SD karty - jak se v nich vyznat

Karta SD (z anglického Secure Digital) je nejčastějším typem paměťové karty. Existuje ve třech velikostech - klasická SD karta, dále mini SD karta a micro SD karta. Vypadají takto:
jak-vybrat-sd-kartu-do-telefonu.jpg

Do telefonu dnes patří nejmenší, tedy MicroSD karty. Máte v notebooku slot na větší kartu a chcete si přetáhnout data z mobilní karty? Není problém. Stačí pořídit kartu s adaptérem na klasickou velikost SD, nebo čtečku paměťových karet do USB portu.

Pozor na rychlost paměťové karty

Důležitým parametrem paměťové karty je rychlost. U mobilních telefonů je to zvlášť důležitý parametr - ovlivní nejen rychlost nahrávání souborů, ale také určuje, jak rychle poběží aplikace, které máte na kartě uložené. U telefonů se špičkovým foťákem a kamerou je rychlá karta nutnost, pokud chcete natáčet video. Rozdíl mezi rychlejší a pomalejší kartou stejné kapacity nebývá velký - dejte přednost raději rychlé kartě. Budete ji moci využít i do budoucího telefonu.

Rychlost karet se dřívě členila podle třídy (class), dnes se však dosahuje násobně větších rychlostí. Orientujte se spíše podle konkrétní přenosové rychlosti. Kvalitní karta by měla mít rychlost zápisu a čtení alespoň kolem 30 Mb/s. Nejrychlejší karty zvládají rychlosti čtení přes 200 Mb/s a zápisu přes 100 Mb/s.

Mezi nejrychlejší micro SD karty patří Sandisk Extreme a ADATA UHS II U3.

Jakou kapacitu vybrat?

Můžete se setkat s několika verzemi sd karet:

SD - klasické karty s kapacitou do 2GB
SDHC - karty s kapacitou 4GB až 32 GB
SDXC - karty s kapacitou přes 64 GB (až do 2TB)

Dejte pozor, některá starší zařízení podporují pouze SD nebo SDHC karty. Zkontrolujte si proto kompatibilitu zařízení. Všechny moderní telefony a další zařízení však bez potíží zvládnou SDXC karty, 32GB kartu můžete obvykle dát i do mnoho let starého telefonu.

Pokud máte nový telefon, dejte přednost 32 GB micro SD kartě, pokud budete hodně fotit a natáčet videa, případně sledovat filmy, hrát hry a poslouchat hudbu, sáhněte po 64GB nebo 128GB variantě.
Největší běžně dostupné micro SD karty mají až 512 GB .

Mějte na paměti, že kvalita a tak i velikost fotek, videí a her každým rokem stoupá. Pokud budete měnit telefon, karta vám zůstane a můžete ji vesele používat dál.

Kvalita a životnost SD karty

Karty patří mezi příslušenství, které se velmi málo kazí. Výrobci to dobře vědí a někteří z nich nabízí na paměťové karty pětiletou nebo i neomezenou záruku. Dejte ale pozor na data - důležitá data raději zálohujte na několika místech.

VYBRAT SD KARTU