515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
5 tipů, jak se vyhnout syndromu karpálního tunelu

5 tipů, jak se vyhnout syndromu karpálního tunelu

03. 04. 2020

Co je syndrom karpálního tunelu, jak se mu vyhnout a proč jde o nejčastější nemoc z povolání v Česku?

Co je syndrom karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu je nejčastější nemoc z povolání v České republice a trápí se s ní asi 40 tisíc lidí. Jde o útlakovou nemoc způsobenou permanentním stiskem úzké štěrbiny v oblasti zápěstí. Stisk může být způsoben vlivem různých faktorů, hlavním nebo jedním z nich bývá dlouhá práce s myší a klávesnicí. Pokud pracujete dlohodobě na počítači, základní prevencí jsou přestávky a ergonomické pomůcky. Zdravé myši a podložky stále častějí využívají zaměstnavatelé jako pracovní benefit.

Jak se vyhnout syndromu karpálního tunelu?

1. Dělejte si přestávky a procvičujte zápěstí

cviky-karpalni-tunel.jpg
Kromě pořízení ergonomických pomůcek je dobré si přibližně každou hodinu a půl udělat přestávku a procvičit zápěstí krouživými pohyby. Přestávku si udělejte hned, pokud vám ruka mravenčí, brní, nebo hůře cítíte prsty. Kromě zápěstí si protáhněte paže, ramena a krční svaly.

2. Používejte ergonomicky tvarovanou myš

Jednou z hlavních příčin je nesprávně zvolená myš. Nejhorší je, pokud dlouhodobě pracujete s příliš malou myší a musíte ruku nepřirozeně krčit. Malé myši jsou ideální pro občasné použití například k notebookům, pro každodenní práci zvolte raději myš větší. Mnoho myší je ergonomicky tvarovaných tak, aby sedly do ruky a nevytvářely příliš nepřirozený úhel zápěstí.

Ergonomické myši 

3.Zkuste vertikální myš

vertikalni-mys.jpg
Mezi nejvíce ergonomické myši patří myši vertikální. Vertikální proto, že je držíte téměř svisle a nevytváří tak nepřirozený úchop. Tyto myši patří k nejzdravějším,  pokud ale dlouhodobě používáte klasickou myš, bude chvíli trvat, než si na vertikální zvyknete. Mezi vertikální myši patří například Natec CrakeCtech VEM 07C-TECH VEM 08 nebo Trust Vario.

Vertikální myši

4. Používejte si gelovou podložku pod myš

gelova-podlozka-pod-mys.jpg

Gelová podložka pod myš je skvělý pomocník. Vytváří lepší úhel pro zápěstí a její použití je velmi pohodlné. Výhodou je, že ji můžete použít k jakékoli myši a není drahá.  Pokud se vám nechce kupovat nová myš, zdravotní gelová podložka pod myš je neefektivnější způsob, jak udělat něco pro své zápěstí.

GELOVÉ PODLOŽKY

5. Pořiďte si podložku na zápěstí ke klávesnici

podlozka-pod-zapesti-ke-klavesnici.jpg

Nejen při používání myši, ale také při používání klávesnice se zápěstí dostává do nežádoucí polohy. Podobně jako u gelových podložek pod myš lze situaci vylepšit pořízením podložky ke klávesnici, kterou dáte před klávesnici a položíte si na něj zápěstí.

podložky pod zápěstí