515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Čištění stlačeným vzduchem

Čištění stlačeným vzduchem

27. 02. 2018

Po nějaké době se do většiny notebooků a stolních počítaču dostane až neuvěřitelné množství prachu. Jak se ho zbavit a proč se vyhnout vysavači obloukem?

Notebook plný prachu?

Je to způsobeno tím, že počítačové komponenty potřebují pro svoji funkci nižší teplotu, než na jakou se zahřívají a jsou proto chlazeny, převážně vzduchem. Ten se do útrob dostává ventilací i s nežádoucím prachem. Prach poté efektivnímu chlazení škodí a může i zcela ucpat některé součásti chlazení, proto je důležité počítač či notebook pravidelně čistit. Jednou z nejdostupnějších možností je čištění pomocí stlačeného vzduchu.

Co vše se dá stlačeným vzduchem čistit?

Především ventilátory a základní desky notebooků a počítačů, dále klávesnice, optické mechaniky, tiskárny a různá obtížně dostupná místa elektronických zařízení všeho druhu.

Je dobré čistit notebook stlačeným vzduchem?

Především je důležité, o jaký notebook jde a jakým způsobem ho čistíte. Obecně se dá říci, že jde o jednoduchou a velmi efektivní metodu, jak se prachu zbavit. Čištění stlačeným vzduchem lze doporučit pro většinu zařízení. Pokud se ale provádí neodborně, může dojít naopak k poškození přístroje.

Jak vyčistit PC stlačeným vzduchem?

Je nutné čistit zařízení odpojená od elektrického proudu, u notebooků doporučujeme vypojit baterii a zbavit se zbytkového proudu zmáčknutím zapínacího tlačítka, pro ochranu komponent je také velmi vhodné být po celou dobu čištění uzemněn. Pro důkladné čištění je nejlepší notebook rozebrat a z přiměřené vzdálenosti očistit zanesená místa (vždy dodržujte vzdálenost a návod udaný výrobcem, pod velkým tlakem hrozí uvolnění komponent a poškození přístroje). Výhodou stlačeného vzduchu je čištění těžko dostupných míst jako je samotný ventilátor. Dobrým pomocníkem při čištění je antistatický štěteček.

Na co si dát pozor?

Držte nádobku kolmo k zemi, při nahnutí hrozí, že spolu s plynem vystříkne i kapalina. Dejte proto přednost dražším produktům, které tímto nedostatkem trpí méně. Čištěné zařízení zapínejte s dostatečnou rezervou, jakmile budete mít jistotu, že je zcela suché. Hlavně se vyhýbejte vysavači, statická elektřina a také nepřiměřeně silný tah jsou pro elektroniku často smrtící. Není také dobré roztáčet ventilátory do příliš vysokých otáček, na které nemusí být stavěné.

Jaký vybrat stlačený vzduch či plyn?

Co se týče objemu, 400 ml obvykle stačí k důkladnému vyčištění notebooku 3x až 4x.
 Z klasických stlačených vzduchů doporučujeme Allsop, který je k dispozici také ve výhodném balení 2x400ml, pokud budete čistit častěji nebo více zanesené notebooky, zásobu využijete.

Chcete kvalitně vyčistit notebook a netroufáte si na to?

Stavte se na některou z našich prodejen. Servisní technik zařízení vyčistí precizně a nemusíte se obávat poškození přístroje.
 

KOUPIT STLAČENÝ VZDUCH