515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Co je HMDI a jaké jsou jeho verze?

Co je HMDI a jaké jsou jeho verze?

14. 03. 2019

V tomto článku se dozvíte, co je HDMI a k čemu slouží, jaké jsou jeho rozměrové varianty a verze. Díky tomu koupíte správnou variantu, se kterou bude Vaše zařízení fungovat nejlépe.

Co je HDMI a k čemu slouží?

HDMI (z anglického High-Definition Multi-media Interface) je rozhraní především pro přenos obrazového a zvukového signálu v digitální podobě. Nejčastěji se s ním setkáte jako s označením slotu, nebo označením kabelu. HDMI kabelem propojíte například televizi se set-top-boxem nebo herní konzolí, připojíte s ním notebook k monitoru nebo projektoru a tak dále.

Micro HDMI, mini HDMI a velké HDMI

Všechny HDMI porty a kabely nejsou stejné. Ačkoliv se v drtivé většině případů setkáte s klasickou velikostí (u stolních počítačů, většiny notebooků, projektorů, TV a herních konzolí je vždy klasická velikost HDMI), existují výjimky mini HDMI a micro HDMI, které naleznete například v tabletech. 
hdmi.jpg
Vlevo je klasické HDMI, nejčastější varianty. Uprostřed vidíte mini HDMI a vpravo poté micro HDMI.

Verze HDMI standardu

Kromě fyzických rozměrů má HDMI také verze. S těmi se naštěstí nemusíte trápit, jen zkuste pořídit co nejnovější verzi kabelu. Novější verze umožňují větší rozlišení, 3D obraz, nebo přenos internetového připojení či lepší zvuk. V současnosti se lze setkat s verzemi 1.0 až 2.1. Pár zásadních změn je zde:

  • verze 1.3: podporuje zvuk Dolby TrueHD a DTS-HD (může být nutné pro Blu-ray)
  • verze 1.4: podpora rozlišení 3840x2160, 3D obrazu a ethernetu (nutné pro 3D a přenos internetu přes HDMI)
  • verze 2.0: podpora pro rozlišení 4K (60Hz)
  • verze 2.1: podpora rozlišení až 10K

Mají smysl zlacené konce?

Některé HDMI kabely seženete se zlacenými konci. K čemu je to dobré? Zlato patří mezi kovy, které mají v elektronice velmi dobré fyzikální vlastnosti.
hdmi-zlaceny.jpg
V případě pozlaceného konektoru jde někdy dosáhnout lepších výsledků přenosu, to platí obzvláště tehdy, když máte pozlacený i slot pro kabel, nebo pokud máte se signálem nějaké problémy. Zlacené konce mají zpravidla kvalitnější kabely, takže mohou sloužit i jako indikátor kvality. Zásadní rozdíl ale zlacení konektorů nemá, nicméně zlacení je obvyklé a není extrémně drahé, klidně tedy dejte přednost zlacenému kabelu.

Nepřehánějte to s délkou kabelu.

HDMI kabelům nesvědčí dlouhé vedení. Pokud je to možné, kupte co nejkratší kabel, ideálně do 5m, maximílně do 10m. Nad 10 metrů je vhodné řešit přenos signálu jiným způsobem, než HDMI kabelem.

Rozdíly mezi HDMI a ostatními kabely

HDMI patří v současnosti mezi nejlepší možnosti. Je univerzální, srovnatelně kvalitní s méně rozšířeným DisplayPortem a kompatibilní s USB-C standardem (můžete tedy sehnat redukce HDMI.USB-C, pokud daná zařízení propojení podporují). Oproti analogovým možnostem přenosu obrazu (VGA, SCART) má řadu výhod, jako je kvalita, možnosti rozlišení atd. Vždy tedy volte digitální kabel, HDMI bývá optimální volbou.

Pozor na redukce HDMI-VGA

Mezi digitálním a nalogovým signálem nejde vždy redukovat. Kabel HDMI lze pořídit s Displayport koncovkou, pokud ale potřebujete na jedné straně HDMI a na druhé např VGA (analogový port), je možné, že bude nutný převodník.