515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

uvod.jpg

Dobrý sluha, špatný pán:
Jak na digitální detox

Technologie nám usnadňují život od chvíle, kdy rozlepíme oči, až po moment, kdy k nám po celém dni přijde zasloužený spánek. A někdy je neodkládáme dokonce ani v noci. Jenže všeho moc škodí. Možná jste i vy už někdy zažili roztěkanost a neschopnost se soustředit – fenomény, které se v souvislosti s technologiemi skloňují stále častěji. Jak tedy v digitální éře nastolit rovnováhu, nenechat technologie zasahovat do života až příliš, ale zároveň nepřijít o benefity, které s sebou přinášejí? Právě o tom bude dnešní článek.

Nastavte si notifikace s rozmyslem

Sami to asi znáte. Snažíte se pohnout s prací, když v tom pípne upozornění. Je jedno, jestli se jedná o zdánlivě neškodný like z Facebooku, zprávu od kamaráda nebo pracovní e-mail. Těžce nabyté soustředění je během zlomku vteřiny pryč. A trvá pěkně dlouho, než se zase vrátí. Navíc pocit, že se na vás v průběhu dne valí hromady oznámení, není zrovna příjemný. Zvedá vaši hladinu stresových hormonů a důsledkem může být apatie nebo podrážděnost.

Pusťte k sobě jen to, co je skutečně důležité, a získejte zpět kontrolu nad svým časem a pozorností. Nemusíte telefon zavírat do jiné místnosti nebo nastavovat letecký režim. Operační systém iOS i Android umožňuje telefon přepnout do módu soustředění – a vy sami si snadno nastavíte, aby vás například nevyrušovala upozornění ze sociálních sítí, ale manželka, děti nebo šéf se vám stále dovolali. Můžete také nastavit různé profily například pro práci, čas s rodinou, koníčky nebo spánek, a klidně je nechat automaticky spouštět v určitý čas.

notifikace-(1).jpg

Kalendář jako skvělý pomocník

Pokud bojujete s tím, že na dlouhodobější cíle nebo odpočinek zkrátka „není čas” a pokaždé vám do toho „něco vleze”, možná je načase omezit svoji dostupnost. S tím vám pomůže starý známý kalendář. Zkuste si naplánovat bloky pro hlubokou práci, dlouhodobé projekty, rezervujte si klidně i čas na oddech. Už fakt, že máte danou věc zapsanou v kalendáři, že jste jí vytvořili prostor, vám pomůže neodsouvat ji na čas, až bude všechno ostatní hotové. Protože jak sami tušíte, taková situace nejspíš nenastane.

Skvělý tip je nechat si e-maily na ospalejší čas po obědě nebo i konec pracovního dne. V tu chvíli už budete mít podstatnou část práce za sebou a nestrávíte tak celý den plněním požadavků ostatních. Pokud často hledáte termíny pro schůzky nebo online cally s kolegy či klienty, za pozornost stojí také aplikace Calendly. V ní si jednoduše nastavíte časová okna, kdy se vám schůzka hodí, a necháte z nich druhou stranu vybrat. Tím odpadnou zbytečně dlouhá vlákna e-mailové komunikace.

kalendar.jpg

Nalijme si čistého vína

Na mobilu nebo tabletu s iOS i Android se během pár kliků dostanete k údajům o tom, jak své zařízení používáte. Jak dlouho koukáte do obrazovky, kolikrát za den ho vezmete do ruky a zkontrolujete, jestli vám nic neuniklo, s jakými aplikacemi trávíte nejvíc času. Je to údaj, který vás může nepříjemně překvapit, ale spolehlivě vám ukáže, kde vás tlačí bota. A taky kam mizí všechen ten čas.

V obou nejpoužívanějších operačních systémech můžete jít zdravému používání elektroniky naproti, a to například již zmíněným omezením notifikací, ale také nastavením limitu pro konkrétní aplikace. Až se příště zase ztratíte třeba při scrollování Instagramem, limit vám pomůže se rozpomenout, že už je čas se věnovat něčemu jinému.

straveny-cas.jpg

Rovnováhu, prosím

Pokud obětujete pár chvil správnému nastavení telefonu, tabletu nebo i třeba chytrých hodinek, mnohonásobně se vám to vrátí. Bez neustálého vyrušování vám práce půjde víc od ruky, vaše volno bude bezstarostnější, a váš spánek kvalitnější. Klíč je v tom, abyste technologie používali vědomě. Díky tomu budete ovládat vy své přístroje, a ne ony vás.

Nabídku smartphonů najdete ZDE


 

 

Doprava od 30. 4. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 30. 4. do středy 1. 5. budou odeslány ve čtvrtek 2. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.