515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

Ergonomie na pracovišti není jen o židli a polohovacím stole

ergnomicka-mys-trust
Komfort i po 8 hodinách práce - Bezdrátová dobíjecí myš TRUST VOXX ERGONOMIC

Slovo úvodem: Co to ta ergonomie vlastně je?

Ergonomie je věda, která se zabývá vhodnými pracovními podmínkami v různých pracovních prostředích s ohledem na zdraví a maximální výkon člověka. Soubor doporučení pro různá pracovní prostředí je unikátní, proto v tomto článku doporučení zúžíme na kancelář.


Čím větší sval, tím dražší vybavení

Zcela zásadní roli hraje v ergonomii napříč sektory správné držení těla. Že to zvládáte? Možná na 5 minut, když držení těla věnujete zvýšenou pozornost, ale to při práci neděláte. Proto jsou základem ergonomické kanceláře kvalitní ergonomická židle a výškově nastavitelný stůl. Statusu "nejdůležitější" odpovídá také cena tohoto vybavení - polohovací stůl najdete s cenovkou začínající na 10 000 Kč, za kvalitní židli/křeslo lze považovat vybavení od 4 000 Kč nahoru, případně v nějaké akci za cca 3 500 Kč).
 

TIP COMFOR
Neomezujte se při výběru kancelářského křesla pouze na označení "kancelářské". Naopak, pokud máte možnost, vybírejte herní křesla i do kanceláře. Za stejnou cenu získáte mnohem větší komfort a lepší vlastnosti než u oficiálního kancelářského vybavení.

trust-kreslo.jpg
Herní křeslo TRUST GTX 707B Resto

Nezapomeňte na příslušenství - myš používáte celý den

Cena vašeho zdraví se nedá vyčíslit, takže nákup nebo tlak na zaměstnavatele ohledně vhodného vybavení je určitě na místě. Nicméně nezapomínejme ani na drobnější příslušenství, které také s ergonomií úzce souvisí - ergonomické myši, podložky a klávesnice.

I notoricky známý karpální tunel má často úzkou souvislost s nevyhovujícím kancelářským vybavením, které při dlouhodobém užívání vede k přetěžování zápěstí. Ergonomické myši lze sehnat již od 300 Kč v drátové a od 500 Kč i v bezdrátové podobě. Někteří výrobci vzali ergonomii za svou a nabízejí i speciální řady ergonomického vybavení. Velké oblibě se v poslední době těší také vertikální ergonomické myši, které snižují nápor na zápěstí změnou pozice ruky.

 

zatížení zápěstí s klasickou a s vertikální myší
zdroj: www.trust.com
 

Doporučení z aktuální nabídky na comfor.cz

Z praktických důvodů pro kancelářskou práci preferujeme bezdrátové ergonomické myši, ale pokud vám nevadí kabely navíc, určitě vašemu zápěstí hodně uleví drátová ergonomická myš Trust Verto. V levnější bezdrátové variantě můžeme určitě doporučit stylovou Trust VERRO až s 1600 DPI. Obě tyto myši budou mít skvělou odezvu pro vaše zápěstí i počítač, pokud budou klouzat po gelové podložce s povrchem z mikrovláken.

Pro ty z vás, kterým jde o komfort bez omezení a ocení pár "nice to have" funkcí navíc je zde ergonomická bezdrátová myš Trust Voxx s dobíjecí zabudovanou baterií a informačním displejem na horní straně. DPI je u této myšky volitelné od 1200 do 2400 DPI a k dispozici je 9 tlačítek. I s ohledem na zabudovanou baterii působí myš v ruce stabilně a celkově váží 149 gramů.

 

Slovo o ergonomii závěrem

Některé příslušenství, i když jeho název o této funkci nevypovídá, je velmi vhodným vybavením každé kanceláře. Pokud při práci využíváte notebook jako hlavní, druhý nebo jediný displej, je například na místě využívat chladící stojan pod notebook. Stojan totiž nejen chladí, ale vetšina z nich také umožňuje polohovat notebook. Výška displeje v úrovni očí je přitom pro zdravou krční páteř jednou z nejdůležitějších zásad.

Stále váháte, jestli si připlatit nebo zda pokračovat se síťovanou kancelářskou židlí za 2 000 Kč a setem myši a klávesnice za 300 Kč? Doporučujeme vhodné vybavení do kanceláře pořídit co nejdříve, protože řešit na čem sedíte a s čím pracujete, až se objeví první problémy je dost riskantní podnik. Výběr dražších položek určitě neuspěchejte, ale kvalitní ergonomickou myš za pár stovek doporučujeme začít používat nejlépe už zítra, ideálně i s pohodlnou gelovou položkou.
 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s českou pobočkou Trust International B.V. se sídlem v Nizozemsku.