515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Recenze: Samsung Galaxy Watch 4 Classic


Recenze Honor X8 5G: Hodně muziky za málo peněz?

Tentokrát se mi dostal pod ruce zajímavý telefon nižší střední třídy. Konkrétně Honor X8 5G v konfiguraci 6GB/128GB v modré barvě. Telefon láká na tenké elegantní tělo, kvalitní displej, 64 megapixelový fotoaparát a v neposlední řadě cenovkou kolem 6 tisíc korun. Podaří se mu tím získat přízeň uživatelů?
 
Parametry telefonu:
 
Parametry telefonu Honor X8 5G                                                                 Barevné provedení telefonu Honor X8 5G



 

Co všechno najdete v balení:

Po odstranění venkovní fólie z krabičky a jejím otevření, hned první co uvidíte je samotný telefon Honor X8 5G. Je položen na papírové krabičce obsahující nutné informace o produktu a nástroj pro odemčení slotu duálního SIM systému. Pod krabičkou najdete dále, v dnešní době ne moc často objevující se v baleních, nabíjecí adaptér (který je schopen nabíjet telefon až 22,5W), a také USB-C kabel. Nenajdete zde bohužel žádný zadní kryt pro telefon ani fólii.
 





 

První dojmy z telefonu Honor X8 5G


Tak co, zkusíme ho zapnout?

Ve chvíli, kdy telefon zapneme, se nám rozzáří 6,51" palcový displej. Z vrchu do něj zasahuje pouze čočka předního fotoaparátu, nicméně na dolní straně není úplně do spodu těla, a najdete zde trošku větší rámeček oproti zbytku plochy. Displej má velmi příjemnou, a později i na přímém slunci vyzkoušenou, svítivost. Nemusíte se tedy bát, že byste něco venku na sluníčku nepřečetli. Trošku mě mrzí absence notifikační diody, ale ta se postupem času bohužel objevuje stále méně a méně na všech telefonech.

Uvnitř telefonu bije Qualcomm Snapdragon 480 Plus, díky kterému běží telefon plynule a bez problémů. Na jeho cenovku si myslím, že opravdu velmi dobře. Operační systém je klasický Android s nadstavbou Magic UI 4.2. Vše je hezky čisté a přehledné. Během běžného používání nemáte v podstatě sebemenší problém. Pokud si pustíte nějakou náročnější hru, tak se může stát, že telefon poměrně značně topí. Ale k větším zásekům i přes to nedochází.
Díky velkému displeji je ideální na sledování videí na YouTube nebo také filmů či seriálů v aplikacích streamovacích služeb jako je Netflix, HBO a podobně.

Honor X8 5G v sobě má 5000 mAh baterku. Ta vám zajistí opravdu solidní výdrž. Pokud budete telefon používat pouze na občasné přijímání hovorů, sms apod., dostanete se až na 3denní výdrž. V rámci běžného používání více aplikací, jako je Instagram, Facebook nebo občasném brouzdání po internetu, budete večer pořád na cca 50 % baterky. Když k tomu ale přes den ještě přidáte nějaké využívání GPS nebo mobilních dat, budete mít večer asi 20 % baterie.
  

Obsah balení telefonu Honor X8 5G



Jak zapůsobí na první dojem?

Musím říct, že jsem byl velice mile překvapen, když jsem vzal telefon poprvé do ruky. Na to, že je poměrně veliký (6,51“ displej) není v dlani nepohodlný. Naopak se poměrně dobře drží. Telefon působí prémiovým dojmem, který doplňují skleněná záda. Bohužel, hned po několika sekundách jsem narazil na jeden nedostatek. Na skleněných zádech telefonu je vidět opravdu každý dotyk. Po několika uchopení jsou poměrně výrazně zapatlaná což není příjemné a nepůsobí to dobrým dojmem.

Pokud zůstaneme u zadní strany mobilního zařízení, najdeme zde plochu se třemi čočkami fotoaparátu. Jako pozitivní shledávám to, že celá plocha je sice kousek vystouplá, ale čočky samotné už pak nikoliv. Oproti jiným telefonům se nijak nenaklání při užívání, když je položený na stole.
Na hranách telefonu najdete pouze dvě tlačítka, a to pro zapnutí/vypnutí a regulaci hlasitosti. Někteří z vás mohou ocenit přítomnost 3,5 mm jacku na sluchátka, a také USB-C konektor.







 
Jak vypadá telefon Honor X8 5G
 

 

Konektivita telefonu Honor X8 5G nechybí

Co se týče konektivity, Honor splní všechny vaše potřeby. Jedny z nejzásadnějších funkcí, které některá konkurence nemá, je právě možnost připojení k 5G síti. Uživatelé také ocení přítomnost NFC, které mohou využít pro bezkontaktní placení. Telefon dále nabídne Bluetooth 5.1, GPS, senzor přiblížení, pohybový senzor, digitální kompas a řadu dalších. Plus tedy již zmíněný 3,5 mm jack pro připojení sluchátek apod.
 

Fotoaparát spíše průměrný

Vzhledem k cenovce telefonu nemůžeme očekávat, že bude schopný vyprodukovat stejně dobré fotky jako jiné vlajkové modely. Bohužel, i v rámci jeho cenovky nejsou fotografie žádný zázrak. Má sice 3 čočky, ale reálně použitelné jsou v podstatě jen dvě a zbylá je tak nějak do počtu. Problémy nastávají zejména ve zhoršených podmínkách. Konkrétně zde najdeme 48Mpx hlavní fotoaparát se světelností f/1,8, dále 5 Mpx širokoúhlý fotoaparát spolu s 2 Mpx makro kamerou a 2 Mpx bokeh kamerou. Jak jsme popsali výše, čočky sice nějakou práci odvedou, ale zázraky se od nich bohužel očekávat nedají.

Hlavní fotoaparát podává za ideálních podmínek poměrně kvalitní výsledky, ale pokud chcete rychle přeostřit na jiný předmět, musíte si nějakou sekundu počkat, než se obraz zaostří. Při přiblížení je přímo na displeji vidět, jak se kvalita obrazu zhoršuje. Naopak, příjemně překvapily fotografie pořízené za tmy pomocí Night módu. Je třeba být ale trpělivý, jelikož chvíli trvá, než se telefon s prostředím popere.

Přední selfie kamera nabízí 8 Mpx čočku, která podává poměrně dobré výsledky. Pokud si je následně trochu upravíte v nějakém software, dostanete příjemné a poměrně detailní fotografie.

 
Ukázky fotografií pořízených telefonem Honor X8 5G:
 

Fotky z telefonu Honor X8 5GFotky z telefonu Honor X8 5GFotky z telefonu Honor X8 5G - 8x Zoom


Závěrečné hodnocení telefonu Honor X8 5G

Jedná se o velmi příjemný telefon, který v rámci své poměrně nízké cenovce, okolo 6 tisíc korun, nabízí funkce, kterými se pyšní i velké vlajkové modely. Jeho jedinou slabou stránkou jsou fotoaparáty, které podávají spíše průměrný výkon. Pokud ale neřešíte jaké posty dáte na Instagram či Facebook, a potřebujete kvalitního a spolehlivého pracanta pro všechny situace, bude pro vás Honor X8 5G určitě dobrou volbou.
 


Klady a zápory

+ Příjemné tělo, které se dobře drží
+ Plynulost systému
+ Přehledný, jednoduchý na ovládání
+ Velikost a kvalita displeje
+ Výdrž baterie
- Slabší fotoaparát
- Zadní strana telefonu náchylná na otisky
- Slabší reproduktor

 


 

 

Líbil se vám telefon Honor X8 5G? Tak si ho u nás rovnou pořiďte:

...načítám...
Filtrace produktů
Počet produktů: 0
Bohužel jsme nenalezli žádná data