515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak funguje G-sync a FreeSync?

Jak funguje G-sync a FreeSync?

10. 09. 2018

Tyto technologie u herních monitorů zajistí plynulý a netrhaný obraz. A jakmile je jednou zkusíte, už nebudete chtít hrát na klasickém monitoru. Jak tedy fungují a kterou vybrat?

Jak adaptivní synchronizace obrazu funguje?

Grafická karta se vždy snaží o co nejvyšší snímkovou frekvenci, ale obnovovací frekvence monitoru je dána pevně. Například 120 Hz monitor změní obraz přesně stodvacetkrát za sekundu, ale pokud přesně takovou frekvenci snímků nepošle i grafická karta, může se stát, že monitor zobrazí dva snímky současně a výsledný obraz bude trhaný. Ve výsledku to vypadá asi takto:

freesync-gsync.png
Pokud nastavíte synchronizaci na grafice, omezí snímkování na danou snímkovací frekvenci, má to také nevýhody, například zadrhávání. Grafika totiž vždy čeká, až je monitor připraven na další snímek.

FreeSync a G-Sync oproti tomu fungují tak, že se monitor přizpůsobí grafickému výstupu. Snímek se zobrazí, jakmile ho grafika "pošle" monitoru. Když tedy bude grafika zvládat 45 snímků za sekundu, monitor bude mít obnovovací frekvenci 45 Hz. A výsledek? Krásně plynulý obraz. Musíte si ovšem vybrat, protože grafické karty nVidia pracují až na pár výjimek pouze s G-Sync monitory. Stejně tak s AMD grafikou synchronizaci na G-Sync monitoru nemusíte vůbec zprovoznit.

AMD FreeSync

FreeSync používá standard VESA a mohou ho využívat různí výrobci monitorů, aniž by museli platit licenční poplatky. Díky tomu je k dispozici v mnoha různých monitorech, od levnějších až po špičkové.
Cena je hlavní výhodou, naopak nevýhodou je, že některé monitory podporují jen určitý rozsah frekvence pro synchronizaci, rozsah je navác u každého modelu jiný. Na stránkách AMD zjistíte, jak na tom jednotlivé monitory jsou.

FREESYNC MONITORY

 

Nvidia G-Sync

Požadavky na použití G-Sync jsou vyšší. Nvidia dohlíží nad celým výrobním procesem včetně výběru panelu a uděluje certifikaci jen vybraným výrobcům. Díky tomu je G-Sync monitorů méně a bývají dražší, jsou považovány za prémiové herní příslušenství.

G-SYNC MONITORY