515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak funguje LED tiskárna?

Jak funguje LED tiskárna?

18. 02. 2018
LED tiskárna je moderní typ tiskárny, podobný tiskárně laserové. Jak funguje a jaké má výhody?


LED tiskárny

Podobně jako u laserové tiskárny jsou u LED tiskárny tisknutý text a obrazce vykresleny na světlocitlivý válec. Na válec se následně nanese toner, který se působením fotovoltaického jevu přichytí jen na osvětlených místech. Takto obtisknutá stránka se poté tepelně fixuje na papír, při teplotě přesahující 100 stupňů Celsia.

Narozdíl od laserové tiskárny se však k vykreslení používá místo laseru panel LED diod. Diody (zaostřené čočkami) se starají o veškeré vykreslování na válec. Aby se dosáhlo požadované přesnosti, je potřeba vyrobit poměrně velké množství malých diod, hlavně v případě barevného tisku. To byl donedávna problém, dnes je ale možné vyrobit diody takovým způsobem, že jsou přesnější (LED diody dokáží na válci vykreslit bod o velikosti kolem 20 mikrometrů, zatímco u klasické laserové technologie je to asi 60 mikrometrů) a tisknutý obrazec je tak ostřejší.
jak-funguje-led-tiskarna.jpg

Výhody a nevýhody LED tiskáren

Protože za použití LED diod je možné rychleji vykreslovat na válec a mechanismus je jednodušší (není například potřeba soustava zrcadel jako u laserových tiskáren a snadněji se čistí), LED tiskárny mohou být kompaktnější, rychlejší a mají menší poruchovost. Jsou proto ideální v místech, kde je klíčová spolehlivost tiskárny a rychlost tisku. Mezi další výhody patří lepší odstíny a přechody, protože intenzitu LED diod lze, narozdíl od laseru, přesně regulovat.

Výhody LED tiskáren

  • levný a rychlý tisk
  • velmi nízká poruchovost
  • kvalitní tisk přechodů a odstínů
  • možnost kompaktního provedení
  • možnost ostřejšího vykreslení

Nevýhody LED tiskáren

  • kvalitní LED tiskárna má stejně jako laserová vyšší pořizovací náklady oproti inkoustové

Jak vybrat LED tiskárnu?

Vůbec první LED tiskárnu představila v roce 1989 společnost Casio, brzo se přidali další výrobci. Průkopnící této oblasti jsou hlavně firmy OKI či Brother - doporučujeme vybrat LED tiskárnu od jedné  těchto dvou značek.

VYBRAT LED TISKÁRNU