515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak sestavit stolní počítač? Část I. – úvod, procesor a deska

Jak sestavit stolní počítač? Část I. – úvod, procesor a deska

06. 08. 2019

Plánujete sestavit vlastní stolní počítač? V této sérii se podělíme o užitečné tipy, na co se zaměřit a jak vybírat komponenty.

Pokud se pouštíte do sestavení počítače, je dobré být alespoň mírně pokročilý uživatel. Pro úplné nováčky může být pohodlnější vybrat si některou z již složených sestav. V dnešní době ale sestavení počítače není nijak zvlášť složité a pokud se do vlastní sestavy pouštíte poprvé, získáte užitečné dovednosti a zkušenosti. Vlastní sestava je ideální pro počítačové nadšence a hráče, stolní počítač může být mimořádně výkonný a také ho lze snadno vylepšovat.

Výběr komponent

Největší výhodou vlastního sestavení počítače je to, že si můžeme vybrat všechny jeho součásti úplně podle svého gusta. Mezi běžné součásti dnešního stolního počítače patří:

Dále lze použít řadu dalších součástí, jsou to například chladící systémy, specializované zvukové karty, Wi-Fi, optické mechaniky (CD/DVD/Blu-Ray), čtečky paměťových karet, tv tunery a další. Sama grafická karta není vždy nutná, protože dnešní procesory běžné grafické rozhraní zvládnou.

Při výběru je potřeba dát pozor na několik zásadních věcí:
1. Všechny základní komponenty se připojují na základní desku a ta je musí podporovat. To se týče zejména procesoru – pro různé řady jsou určeny různé typy desek.
2. Zdroj musí být dostatečně výkonný pro napájení všech komponent, je lepší počítat s jeho účinností a mít určitou rezervu. Největší odběr mívá procesor a grafická karta.
3. Všechny komponenty by se měly fyzicky vejít na desku a do skříně. Existují různé velikosti skříní a desek a zdaleka ne se všemi můžete použít například dvě výkonné grafické karty.

Jak začít s výběrem? Nejprve vybereme procesor.

Nejlepší start je rozhodnout platformu procesoru, tedy zda zvolíte procesor Intel nebo AMD. Podle zvoleného procesoru je dobré zjistit tzv. socket – česky patici (ta je vždy uvedena u každého procesoru). Pro tuto patici následně vybereme základní desku.

Nejste si jisti, jaký procesor vybrat? Srovnání výkonu a poměru k ceně může být obtížné i pro počítačové odborníky. My doporučujeme vybrat podle reálných testů uživatelů. Například na serveru UserBenchmarks si můžete veškeré procesory seřadit od nejvýkonnějšího podle benchmarků (reálných testů uživatelů) a postupovat podle výkonu k modelu, který bude cenově přijatelný. Na procesoru se nevyplácí šetřit, protože se nejobtížněji obměňuje a výrazně se bude podílet na výsledném výkonu sestavy.

Současné procesory Intel mají patici LGA1151, procesory AMD patici AM4.

Teď přichází řada na výběr základní desky

Typ desky už máme vybraný, pokud sáhneme po současné modelové řadě procesorů, budeme vybírat desku se socketem LGA1151 pro procesory Intel nebo AM4 pro procesory AMD. U základní desky je důležitá její velikost. Nejběžněji se setkáte s velikostmi:

  • ATX
  • miniATX
  • microATX

Pro standardní velikost skříně je ideální klasická velikost ATX, případně miniATX pro kompaktnější stroje. MicroATX desky jsou vhodnější pro speciální multimediální systémy, v klasickém PC zaměřeném na výkon a možnost vylepšení by nás takto malá deska limitovala.

Na desce je dobré zaměřit se na počet slotů pro RAM paměti (čím více, tím lépe), hodí se M.2 port pro rychlé SSD disky, dále je praktické zkontrolovat počet a typ USB portů. Pro rozšiřující karty budou potřeba PCI sloty. Pokročilejší uživatelé se mohou zaměřit na čipovou sadu, duální bios a možnosti chlazení a monitoringu.

V následujícím díle vybereme dle zvolené desky ostatní komponenty.