515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak správně nabíjet telefon?


Jak správně nabíjet telefon?

Jak a čím správně nabíjet telefon a jaká je budoucnost konektorů? V tomto článku se dozvíte podrobnosti o možnostech nabíjení, včetně toho bezdrátového.
 

dratove-nabijeni-rychlonabijecky.jpg


1. Drátové nabíječky – konektory, výhody a nevýhody

Klasickou variantou je drátové nabíjení. Stačí vám k němu nabíječka se správnou koncovkou. Drátové nabíječky jsou obvykle rychlé, spolehlivé a levné.
Mezi nejčastější nabíjecí konektory patří:

 


Micro USB

Micro USB – konektor používaný především ve starších nebo základních zařízeních se systémem Android, patří mezi nejrozšířenější koncovky.

Obsah balení telefonu Honor X8 5G


USB typu C

konektor používaný ve většině novějších zařízení s Androidem i v některých zařízeních Apple. Najdete ho například u MacBooku.

První dojmy z telefonu Honor X8 5G


Apple Lightning

konektor používaný u telefonů a tabletů značky Apple. Je součástí všech aktuálních telefonů Apple, nabíjí se s ním i příslušenství jako sluchátka.
 
Jak vypadá telefon Honor X8 5G

 

 

Novinka: Podle nařízení EU budou výrobci od roku 2024 povinně používat pouze konektor typu USB-C. Pokud vybíráte telefon už dnes, myslete na to kvůli budoucí kompatibilitě a dostupnosti příslušenství. Může být chytré poohlédnout se po telefonu s USB-C namísto staršího Micro USB.

 


Konektor nabíječky vs. adaptér

Bez ohledu na samotnou koncovku je pro rychlost nabíjení důležité, jaký máte adaptér (část do zásuvky, která obvykle nebývá pevně spojená s kabelem). Na adaptéru naleznete maximální hodnotu proudu v ampérech, která po vynásobení napětím určuje, jak rychle adaptér dokáže nabíjet.

Zjistěte si, jakou rychlost podporuje zařízení, které nabíjíte. Je možné, že můžete nabíjet rychleji. Řada nabíječek má více nabíjecích portů a některé z nich mohou být rychlejší. I do auta můžete zvoli autonabíječku s rychlým dobíjením.

Tip: Pro rozumně rychlé nabíjení běžného telefonu vybírejte nabíječku, která zvládá proud alespoň 2A. Nabíječky s maximálním proudem 0.5A nebo 1A budou pro dnešní zařízení pomalé.
 

Fotky z telefonu Honor X8 5G - 8x Zoom

 



2. Bezdrátové nabíječky - výhody  a nevýhody

Výhodou bezdrátového nabíjení je to, že stačí zařízení položit na nabíjecí plochu a nemusíte řešit konektor. Klidně tak můžete bezdrátově nabíjet iPhone, Android i některá další chytrá zařízení, bez ohledu na jejich konektor. Bezdrátové nabíječky můžete pořídit i do auta.

Další výhodou je, že můžete používat konektor i při nabíjení, takže si k telefonu připojíte například drátová sluchátka, i když se právě nabíjí.

Určitou nevýhodou bezdrátového nabíjení je fakt, že dochází k vyšším ztrátám energie v průběhu nabíjení, takže nedosahují takové efektivity, jako drátové nabíječky. Nejčastěji se uvádí, že bezdrátové nabíjení dosahuje asi 70% efektivity v porovnání s nabíjením drátovým. Procentuálně se to zdá být značná ztráta, na útratě za energie to ale pravděpodobně nepoznáte. Každodenní nabíjení i velmi výkonných telefonů obvykle stojí méně než 100 Kč ročně, ztráty u bezdrátového nabíjení tedy nepřesáhnou pár desítek korun ročně ani při současných cenách energií. Bezdrátové nabíječky jsou velmi pohodlné a estetické, také jsou ale přirozeně dražší než drátové a nepodporují je všechny dnes prodávané telefony.

 



Klady a zápory bezdrátového nabíjení


 
+ Moderní a estetický způsob nabíjení
+ Neřešíte koncovku nabíječky
+ Stejně rychlé jako drátové nabíjení
+ Ztráty při nabíjení jsou zanedbatelné
- Vyšší cena nabíječky
- O chlup vyšší náklady na nabíjení

 

jak-zlepsit-kapacitu-baterie.jpg
3. Jak nejlépe nabíjet telefon nebo tablet?

Moderní baterie je obvykle vhodné nabíjet i krátce a naopak jim nesvědčí časté úplné vybíjení a úplné nabíjení. Je ale vždy dobré řídit se pokyny výrobce, protože různé telefony mohou mít odlišné požadavky. A jak nabíjet perfektně a zlepšit kapacitu baterie? Můžete také vyzkoušet aplikace specializované na nabíjení, jako je BatteryDoctor (dostupná pro Android i iOS). Prozradí Vám více o stavu baterie a mohou umožnit vhodná schémata nabíjení.

 

Vyberte si kvalitní nabíječku:

...načítám...
Filtrace produktů
Počet produktů: 0
Bohužel jsme nenalezli žádná data