515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat bezpečnostní kameru? Nekupujte naslepo, poradíme, na co se zaměřit

Jak vybrat bezpečnostní kameru? Nekupujte naslepo, poradíme, na co se zaměřit

26. 10. 2018

Nedílnou součástí každé chytré domácnosti je zabezpečení. V tomto článku se podíváme, jak vybrat bezpečnostní kameru (CCTV). Zabezpečovací prvky je dobré vybírat pečlivě a u kamer to platí dvojnásob. Co tedy chytré bezpečnostní kamery umí a jak vybírat?

Co je chytrá bezpečností kamera?

Chytré kamery, na rozdíl od klasických, spolupracují v síti a můžete je obvykle spravovat a sledovat i na dálku. patří sem chytré kamery do interiéru, exteriérové chytré kamery, ale například i domácí chůvičky, nebo ovladatelné otočné bezpečnostní kamery.

K chytrým kamerkám se váže také software. Díky němu je možné automaticky rozpoznat vniknutí do domu či bytu, nebo například nežádoucí chování domácího mazlíčka a detekci dalších typických situací.

Co všechno chytré kamery umí?

Funkcí chytrých kamer je celá řada, ty nejzajímavější jsme pro Vás vybrali a popsali níže.

TIP: Pokud už teď víte, že některou funkci budete chtít, zaměřte se v začátcích vybírání nejprve na kamery, které takovou funkci zvládají. Až poté si z nich vyberete podle technických parametrů a ceny - takto si urychlíte a zjednodušíte rozhodování.

Kamery s on-line přenosem

kamery-s-online-prenosem-na-mobil.png
S funkcí on-line přenosu se setkáte u většiny chytrých kamer. Na rozdíl od nahrávání na paměťové úložiště je velká výhoda, že můžete kameru odkudkoli sledovat. Je možný přenos z kamery přímo na mobil nebo notebook, stačí znát přístupové heslo a mít připojení k internetu. 

Otočné kamery

otocna-chytra-kamera.png

Otočné kamery jsou užitečné tam, kde je potřeba zabrat velký protor a instalace více kamer by nebyla možná, nebo je nepraktická. Chytrá otočná kamera může mít nastavený automatický režim, nebo ji můžete vzdáleně ovládat a namířit tam, kam potřebujete.

Kamery s detekcí pohybu

Detekce pohybu patří k nejužitečnějším funkcím chytrých kamer. Lepší kamery dokáží předcházet planým poplachům a upozorní Vás, pokud je v místě pohyb. V případě zapojení dalších zařízení ve vaší chytré domácnosti například i můžete nastavit důsledek, který pohyb způsobí - například rozsvícení světla, nebo i spuštění sirény. K detekci pohybu se přidávají chytré funkce jako detekce odpojení kamery, nebo jejího zatmění.

Kamery s rozeznáním obličeje

kamera-s-rozeznanim-obliceje.png

Nejlepší kamery jsou na tom s rozpoznáváním natolik daleko, že si dokáží zapamatovat a rozpoznávat postavy i obličeje. Díky tomu zvládnou upozornit na neznámou osobu ve sledovaném prostoru. Dokáží i mapovat dobu pobytu jednotlivých osob ve sledovaném prostoru. Rozeznají také psa od případného lupiče.


Kamery s nočním viděním

kamera-s-nocnim-videnim.png

Noční vidění je klíčové u exteriérových kamer, ale hodí se i pro kamery domácí. Díky infračerveným diodám, které vysílají světlo neviditelné pro lidské oko, kameru vidět být nemusí, obraz je ale dobrý. Noční vidění má u různých kamer různý dosah, proto vyberte dosah podle umístění kamery a potřebných vzdáleností u sledovaného objektu.

Tipy na závěr: před koupí kamery se zkuste podívat na software, který používá. Je dobré vybrat intuitivní prostředí, ve kterém se dobře zorientujete, může se vám hodit, když zkontrolujete dostupnost českého překladu. Ověřte si také délku kabelů.
 


chytra-otocna-kamera.png
Parametry kamer

Nyní se přesuneme k technické stránce věci.  Kromě samotných parametrů je dobré ověřit také možnosti připojení kamery a paměťového úložiště, na které se bude záznam případně nahrávat.

Rozlišení kamery

Rozlišení patří k nejdůležitějším údajům ovlivňujícím kvalitu obrazu.
Čím více, tím lépe. Je rozumné pořídit kameru s alespoň HD rozlišením (720p), skvělé jsou FullHD kamery (1080p), nejvyšší modely zvládají i větší rozlišení, jako je 4K. Více o rozlišení si můžete přečíst v tomto článku.

Kvalita senzoru a úhel záběru

Senzor má klíčový vliv na kvalitu obrazu. Protože není možné se ve všech senzorech vyznat, zkuste před zakoupením zadat název kamery například na YouTube a podívat se, jak videa vypadají. Případně je můžete porovnat s jinou kamerou o stejném rozlišení a ihned uvidíte, jestli je rozdíl zásadní. Kvalitní senzor zvládne více snímků za sekundu a nemusíte se s ním obávat sekaného videa, kde by ani nemuselo být zachyceno vše důležité.

Úhel rozhoduje o tom, jakou výseč kamera monitoruje. Otočné kamery zvládnou i celých 360 stupňů, úhel klasických CCTV kamer bývá obvykle 90 stupňů. 

Provozní teplota a životnost nočního vidění

Pokud bude kamerka do extrémních podmínek, raději zkontrolujte provozní teploty. Extrémní teploty nesvědčí ani infračerveným diodám na noční vidění, ale jejich životnost bývá dlouhá, běžně kolem 10 000 hodin.