515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat pevný disk, SSD a další úložiště?

Jak vybrat pevný disk, SSD a další úložiště?

24. 06. 2018

Pevný disk hraje klíčovou roli na rychlosti celého notebooku či počítače. V tomto článku se dozvíte, jak vybírat a proč patří disk mezi první parametry, na které se dívat.

Pevný disk a SSD úložiště

Pevný disk často bývá nejslabším článkem celého notebooku a udává tak jeho celkovou rychlost při běžném používání. Nejvíce se projeví při startu notebooku, spouštění programů a jakékoli práci s daty. Pokud je to jen trochu možné, vyberte notebook/PC s SSD diskem nebo alespoň hybridním SSHD. Rozdíl je zásadní.

Klasické pevné disky HDD

Pevné disky HDD fungují na principu rotujících ploten, na kterých jsou elektromagneticky uložena data, která čte hlava disku. Jejich výhodou je nízká cena v porovnání s SSD diskem stejné kapacity. Nevýhod je několik – mají větší spotřebu a notebook nevydrží dlouho na baterii, dále jsou velmi náchylné na nárazy či otřesy, mohou být hlučné.

PROHLÉDNOUT DISKY HDD

SSD disky

Nejlepší volba pro notebooky. SSD disky nejsou slyšet, díky nízké spotřebě zvyšují výdrž baterie a hlavně jsou rychlé. Notebook bude startovat během několika vteřin, stejně jako spouštěné aplikace. Nevýhodou je vysoká cena u větších kapacit. SSD moduly do moderních paměťových slotů M.2 patří mezi nejrychlejší.

Tip: Pevný disk lze často vyměnit za rychlejší, starý pak můžete zasadit do tzv. rámečku a použít ho jako externí. Pokud si koupíte notebook bez SSD, doporučujeme tento upgrade jako první.
PROHLÉDNOUT SSD DISKY

Hybridní disky SSHD

SSHD disky kombinují plotnový disk s malým SSD. Dosahují tak vyšší rychlosti, hlavně při startu a nejčastějších operacích. Většina dat je ale uložena na klasickém HDD a zachovávají tak jeho nevýhody, SSD část je buďto menší a uživatelsky nepřístupná, nebo větší, což dále zvyšuje cenu disku. Samotné SSD o větší kapacitě je vždy lepší řešení.

PROHLÉDNOUT HYBRIDNÍ DISKY

Paměť Intel Optane

Jde o speciální paměť podporovanou novými procesory Intel, kterou můžete umístit do slotu M.2 a urychlit tak klasický plotnový disk. Intel Optane funguje na principu podobném hybidním diskům a dosahuje ještě o něco lepších výsledků. Opět však platí, že nebývá možné dosáhnout lepšího výsledku než s plnohodnotným SSD diskem. Pozor na rozdíl mezi Optane a SSD disky Intel založených na paměti Optane - to jsou klasické a velmi rychlé SSD, která se nemusí kombinovat s plotnovým diskem.

Tip: Pokud máte problémy s kapacitou dat, je několik možností řešení – externí disk, on-line úložiště, vyčištění nepotřebných souborů. Dejte přednost středně velkému SSD před velkým HDD, obzvláště v době rychlého připojení k internetu.