515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat procesor?

Jak vybrat procesor?

01. 06. 2018

Procesor je hlavní výpočetní čip systému a jeho výkon udává počet operací za sekundu, tedy celkovou výpočetní rychlost počítače, notebooku, nebo telefonu. Jak vybírat a na co dát pozor?

Procesory u notebooků a počítačů

Procesor, nebo také CPU, je hlavní výpočetní jednotka, s nadsázkou ho můžeme označit za mozek notebooku a PC. Mezi nejdůležitější parametry patří počet jader, frekvence a cache paměť. Protože jsou procesory mimořádně komplikované součástky a používají celou řadu různých technologií k optimalizaci a zvýšení výkonu, není jednoduché a vhodné se orientovat jen podle výše zmíněných parametrů. Jak tedy vybírat?

Procesory AMD vs procesory Intel

Výroba procesorů pro notebooky a stolní počítače je natolik náročná a specifická, že je vyrábí prakticky jen dvě společnosti na světě. To jsou Intel a AMD. To nám velmi usnadňuje výběr, protože se stačí zorientovat v řadách, které nabízí a porovnat je mezi sebou. Která značka je lepší? Odpověď se hledá těžko, obě mají své zastánce a silné stránky. Mezi značkami však nejsou zásadní rozdíly, chybu neuděláte ani koupí procesoru od AMD, ani od Intelu. Je důležité zaměřit se spíše na konkrétní model – silný procesor od AMD bude výrazně lepší volba než slabý procesor od Intelu a naopak.

Procesory Intel ve zkratce
řada Celeron - základní procesory, zaměřené na nízkou cenu. Dostačující pro základní operace (psaní textů, mailů, práce s tabulkami, prohlížení obrázků, nevhodné na hry).
řada Pentium - procesory dostačující na běžnou práci, prohlížení webu, sledování filmů nebo jednoduché hry.
řada Core i3, i5 a i7 - aktuální rychlé procesory, se kterými bude běžná práce svižná a zvládnou i náročná multimédia, filmy ve vysokém rozlišení, pokročilou úpravu velkých fotek, videí, hudby, práci v mnoha programech najednou a hraní náročných her.
Řada Core i9 - extrémní procesory pro hráče, profesionály a technologické nadšence.

Tip: pro náročnější hry a multimédia se zaměřte na řadu i5, i7 nebo i i9. Procesory především z těchto řad umí výrazně zrychlit jedno nebo několik jader (Technologie TurboBoost), což je ve výkonově náročných aplikacích zásadní výhoda.

PROCESORY INTEL
Procesory AMD ve zkratce
řada E1 a E2- základní procesory, zaměřené na nízkou cenu. Dostačující pro základní operace (psaní textů, mailů, práce s tabulkami, prohlížení obrázků, nevhodné na hry)
řada AthlonA4, A6 - procesory ideální na běžnou práci, prohlížení webu, sledování filmů nebo jednoduché hry
řada A8, A10 a FX - rychlé procesory, se kterými bude běžná práce velmi rychlá a zvládnou i náročná multimédia, filmy ve vysokém rozlišení, pokročilou úpravu velkých fotek, videí, hudby, práci v mnoha programech najednou a hraní náročných her.
Ryzen 3, 5, 7 - aktuální vlajkové řady, zaměřené na rychlost a multimédia

Tip: Procesory AMD vyšších řad v sobě obsahují velmi výkonné grafické čipy. Pokud nemáte v notebooku/PC oddělenou grafickou kartu, jsou skvělé na občasné hraní i trochu náročnějších her.

PROCESORY AMD

Počet jader u procesoru

Udává, kolik jednotlivých jader obsahuje procesor. Jednotlivá jádra mohou zpracovávat nezávisle na sobě různé výpočty. Aplikace, které jsou uzpůsobeny pro vícejádrové zpracování tak mohou pracovat výrazně rychleji. Jádry se výkon nenásobí a výkon záleží také na konkrétním typu práce. Nejlépe vícejádrové procesory využívá například práce s videem, hraní některých náročnější her, úprava velkých fotografií, renderování 3D modelů nebo práce s hudbou.

Frekvence jader procesoru

Udává maximální počet operací za časovou jednotku, kterou je jádro schopno vypočítat. Vyšší frekvence obvykle znamená vyšší výkon, ale není jediným měřítkem. Současné procesory mohou mít různý výkon v závislosti na počtu jader a použitých technologiích, vůči starším procesorům mají často několikanásobný výkon při stejné frekvenci. Některé procesory umí dočasně navyšovat frekvenci pro nejvýše zatížené jádro a proto je u nich uveden frekvenční rozsah, nikoli jen jedno číslo.

Cache procesoru

Cache u procesoru značí velikost rychlé vyrovnávací paměti, kterou používá při práci s daty (tato paměť je také dělena na úrovně). Pokud porovnáváté obdobné procesory, platí, že více cache je lepší. Dejte ale pozor, některé staré procesory mají větší cache než současné novinky, to ale neznamená, že by byly lepší. Cache je spíše okrajovým parametrem pro výběr a procesory mívají dostatek cache.

Procesory u mobilních telefonů a tabletů

U mobilů, tabletů a dalších přístrojů platí vše základní velmi podobně, jako u notebooků a stolních počítačů. Mezi hlavní parametry patří počet jader a frekvence, je zde však mnohem více výrobců. Mobilní procesory používají odlišné technologie, jsou více zaměřeny na úsporu baterie a běh mobilních aplikací. Důležitým faktorem je stáří procesoru, vybírejte mobilní zařízení s aktuálním datem - výkon procesorů rychle roste. Celkem dobře zde funguje orientace podle ceny zařízení - dražší zařízení téměř nikdy nemají špatný procesor.
 

Tip: Výkon procesorů mobilních zařízení se nejlépe porovná reálnými testy, například testem GeekBench nebo uživatelskými testy UserBenchmark. Pokud chcete porovnat procesory do detailů, najděte si výsledky tohoto testu pro konkrétní zařízení.