Objednávky vytvořené od čtvrtku 28. 3. do pondělí 1. 4. budou odeslány v úterý 2. 4. Přejeme krásné Velikonoce
Objednávky vytvořené od 28. 3. do 1. 4. budou odeslány v úterý 2. 4. Přejeme krásné Velikonoce
515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat projektor?

Jak vybrat projektor?

09. 05. 2020

Projektor je úžasný pomocník pro prezentace, na promítání filmů i hraní her. Jak vybrat projektor a na co dát pozor prozradí náš detailní průvodce.

Na co se zaměřit při výběru projektoru?

Vyberte si projektor, který bude sedět Vaší představě. Orientace v projektorech není složitá, nejprve představíme základní vlastnosti a na závěr poradíme, pro jaké použití jsou jednotlivé parametry nejdůležitější.

DLP projektor nebo LCD projektor?

DLP a LCD jsou dvě současné hlavní technologie projektorů. Také se můžete setkat s profesionálními laserovými projektory (v cenách v řádu stovek tisíc). Klasická technologie DLP má výhodu ve velmi ostrém a rychlém obrazu, hodí se proto především na multimediální promítání - filmy a hry. Je také vhodná pro 3D projekci. LCD má oproti tomu možnost lepší světelnosti a hodí se na kancelářské promítání. Vydrží mnohem déle a není nutno vyměňovat lampu, byť je trochu náročnější z pohledu údržby. Za zmínku stojí 3LCD technologie od společnosti EPSON, která eliminuje některé nedostatky klasických LCD projektorů.

Projektor s dobrým rozlišením je vždy správná volba

Co se týče rozlišení, čím více, tím lépe. Pokud projektory porovnáváte, dejte pozor a soustřeďte se vždy na reálné (tzv. nativní) rozlišení projektoru. Větší rozlišení znamená více bodů obrazu. Promítaný obsah je pak ostřejší a detailnější

  • Pro univerzální použití doporučujeme FullHD rozlišení (1920×1080)
  • Špičkové projektory zvládnou i 4K a více (3840×2160)
Tip: pokud bude projektor promítat velkou úhlopříčku, případně se na promítaný obraz budete dívat zblízka (například domácí kino, malá kancelář, hraní her), rozlišení je naprosto zásadní. Narozdíl od například mobilních telefonů oko jednotlivé body u velké promítací úhlopříčky snadno zblízka rozpozná.
 
FullHD projektory 4K projektory

Svítivost projektoru

Svítivost udávaná v ANSI je důležitá zejména tam, kde se promítá za denního světla a není možné dokonalé zatemnění místnosti. Pokud si doma promítáte v noci film, nebo máte perfektně zatemněnou kinomístnost, svítivost hraje minimální roli. Pro kacelářské a firemní užití ale volte svítivost co nejvyšší, alespoň 3000 lumenů (lm).
 

Typ prostor Světelnost
dokonale zatemnělé místnosti do 2000 lm
středně osvětlené místnosti 2000-3000 lm
osvětlené prostory a denní svit více než 3000 lm


Projektor na prezentace

prentace jsou jedním z nejčastějších využití projektů. Pokud vybíráte projektor na konference, do školy nebo do kanceláře, zaměřte se primárně na svítivost. Ta je klíčovým parametrem pro projektory, které se používají za denního světla. Projektory s příliš nízkou světelností promítnou obraz, který zkrátka nebude dobře vidět. Pro komerční použití může být dobré sledovat i výdrž a cenu nové lampy, zejména při každodenním používání.

Projektor na hry

U her vás bude zajímat dobrá barevnost a především rychlost zobrazování. Dejte proto přednost DLP technologii, aby se minimalizovala prodleva obrazu. Běžné hry si krásně zahrajete i na jiných projektorech, ale u on-line akční hry pro více hráčů už může být pomalá odezva nežádaná.

Projektor na filmy

Projektor na filmy by měl mít především skvělé podání barev a vysoké rozlišení. Pokud máte rádi 3D filmy, prohlédněte si 3D projektory a užijte si trojrozměrný obraz. Volte projektory s co nejvyšším kontrastním poměrem, aby byla černá co nejvěrnější. Zaměčte se také na tichost, větrák by neměl přesáhnout 30 db, aby nerušil poslech filmu.

Mobilní a mini projektory

Potřebujete malý cestovní projektor, nebo si chcete například zahrát hru z mobilu na zdi? Zvolte mobilní projektory. Jsou kompatibilní s většinou zařízení a snadno je hodíte do tašky nebo kabelky. Pozor na svítivost a rozlišení, zde je většinou nutné připravit se na nižší hodnoty.

prenosne-projektory.jpg
Vychytávka: Chcete používat projektor bezdrátově? Pohlídejte si, aby měl napájený USB port. Pak k němu můžete snadno (i na stropě) připojit zařízení jako Google Chromecast a streamovat obsah napřímo z mobilního telefonu nebo počítače, pokud projektor sám tyto funkce nepodporuje.
VYBRAT PROJEKTOR

Doprava od 28. 3.

Objednávky vytvořené od 28. 3. do pondělí 1. 4. budou odeslány v úterý 2. 4. Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásné Velikonoce