515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat router?

Jak vybrat router?

28. 02. 2019

Vybíráte router? Dobrým výběrem si zajistíte dostatečný Wi-Fi signál, bezpečnou síť i možnosti sdílení souborů nebo třeba tiskárny. Poradíme, podle čeho vybírat a na co si dát pozor. 

Před výběrem routeru je nutné vědět, jaký typ připojení doma máte, nebo budete mít. Také je důležité vědět, jak velkou plochu chcete pokrýt signálem a zda budete používat router jen na připojení k internetu, nebo chcete i sdílet data po domácí síti, hrát hry, streamovat videa ze zabezpečovacích kamer a podobně.

ADSL/VDSL router?

Pokud máte ADSL či VDSL připojení, vybírejte z routerů, které obsahují pro tuto službu modem. ADSL nebo VDSL technologie totiž přivádí k Vám do domu či bytu analogový signál, který je nejprve potřeba převést na digitální pomocí modemu. Do klasického routeru nebude ani sedět koncovka RJ11, protože klasický router je osazen klasickým internetovým portem (Můžete se setkat s označením UTP, RJ45 či Ethernet), narozdíl od ADSL/VDLS, který má jiné rozměry.

Rozdíl mezi koncovkou RJ11 a RJ45

rozdil-mezi-rj11-a-rj45.jpg
Na levé straně vidíte koncovku RJ11, kterou používá ADSL či VDSL připojení. Na pravé straně je koncovka RJ45, kterou běžně najdete v běžných routerech, ve stolních počítačích, noteboocích, tiskárnách a dalších zařízeních.

Síla signálu na prvním místě

pokud už víte, jaký typ připojení máte, bude se rozhodnutí odvíjet od plochy, kterou potřebujete pokrýt. Orientujte se primárně podle počtu a síly antén. Obecně platí, že čím více, tím lépe, ačkoli některé routery obsahují pokročilejší technologie a zvládnou se stejným signálem trochu lépe pracovat.
Pokud potřebujete pokrýt několik pater nebo velký prostor, zvolte modulární systém, který můžete doploňovat, jako je například TP-LINK Deco. Poté budete moci libovolně přidávat další moduly.
archer-c5400x.jpg
Na obrázku vidíte ultrasilný router TP-LINK Archer 5400X, vhodný pro velké prostory a náročné hráče.

2,4 GHz vs 5 GHz

Wi-Fi v současnosti běžně podporuje 2 standardy - 2,4 a 5 GHz. Novější 5 GHz standard má celou řadu výhod, u podporovaných zařízení bývá rychlejší, pásmo je méně zarušené a 5GHz router bývá vhodnější. Lepší vzdálenosti ale dosahuje frekvence 2,4 GHz. Výhodou je, že novější routery obvykle podporují obě pásma, takže zvládají obsloužit i starší zařízení a současně využívají výhod obou pásem - dokonce kombinují přenosové rychlosti. Vybírejte proto raději router, který podporuje pásma obě.
2.jpg

Rychlost 

Rychlost routeru je velmi důležitý parametr, proč je tedy zmíněna až skoro na závěr? Je to proto, že většina zákazníků používá router fakticky pouze k distribuci internetového připojení. To u nás zpravidla dosahuje nižších rychlostí, než routery zvládají. Obvykle tedy nebudete mít rychlejší internet, než 500 Mb/s (pokud ano, určitě o tom víte a vyberte si odpovídající router), zatímco naprostá většina routerů 500 Mb/s přenášet zvládne, zpravidla i několikrát tolik. Nemusíte se proto bát, že by router výrazně zpomaloval rychlost vašeho internetového připojení, jen proto, že jí nedosáhne. 
Přesto není dobré si kupovat jen tak rychlý router, jak rychlý máte internet. Rychlost routeru totiž velmi výrazně ovlivní rychlost přenosu souborů po lokální síti, také může být důležitá pro hraní her nebo streamovaní z kamerového systému, který je připojený k wi-fi nebo síti. Internet bude také stále rychlejší, takže myslete do budoucna. Dejte proto přednost routeru, který má 1Gbps rychlost LAN, bezdrátově zvládá alespoň 750 Mb/s.

USB porty - skvělá vychytávka

K čemu je na routeru USB port? Hodí se k řadě věcí. Můžete do něj připojit tiskárnu, a tu pak používat z jakéhokoli zařízení, které připojíte k routeru. Můžete k němu připojit také USB flash disk nebo externí USB disk a sdílet data na celé síti, případně i on-line. Některé routery pak podporují i připojejí 3g/LTE dongle a můžete připojit SIM a sdílet mobilní internet. USB port se vždy hodí.

3G a LTE routery se slotem na SIM

pokud chcete sdílet internet ze SIMkarty, případně ji mít jako náhradní řešení, pořiďte si 3G, nebo v dnešní době spíše LTE router. Některé jsou na baterii a nemusí být neustále připojeny do zásuvky.

VYBRAT ROUTER