515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat sluchátka

 

 

Vybíráme sluchátka - co je ANC nebo True Wireless a které pro konkrétní situaci zvolit?

Nevím jak vy, ale já hudbu jedu 24/7. V každé chvíli, kdy to jde, mám puštěné nějaké hudební pecky, a hned mi jde všechno lépe od ruky. Jenže né všechny sluchátka se hodí pro jakoukoliv situaci. Některé jsou dobré pro cestu v MHD, některé pro sport, jiné zas pro poslech doma nebo hraní her. Ale kdo se v tom obrovském počtu různých sluchátek má vyznat? Zkusím vám shrnout jaké jsou všechny možné typy sluchátek a jaké si máte vybrat pro různé konkrétní situace. 


 
Nejzákladnější rozdělení je podle mě v tom, zda mají kabel nebo ne. Tedy drátová a bezdrátová. Rozdíl pozná asi každý. Jedny musíte propojit kabelem s telefonem, počítačem nebo jiným zařízením, a druhé můžete propojovat bezdrátově pomocí Bluetooth. Obecně si troufnu říct, že ve zkratce se drátová sluchátka hodí spíše pro domácí, studiové, případně herní použití a bezdrátová na cestování, práci, sport a tak dále. Ale samozřejmě záleží na každém, a proto je dobré se v tom alespoň trochu vyznat.

Pokud jsme se tedy už v prvním kroku rozhodli, jestli chceme drátová nebo bezdrátová, můžeme dále postupovat ve výběru. A to mezi různými druhy konstrukce sluchátek. Můžeme si vybrat tzv. pecky, špunty, sluchátka na ucho a sluchátka okolo ucha.


 

Pecky jsou osvědčenou klasikou

Pecková sluchátka se vkládají do zvukovodu. Obecně často platí, že jsou to levná sluchátka, která tudíž mají i nejméně kvalitní zvuk. Jejich problémem bývá, že propouštějí zvuk do okolí, a zároveň ani neizolují okolní zvuk. Pokud si pustíte hudbu třeba v MHD do peckových sluchátek, tak pro to, abyste vůbec nějakou slyšeli, si ji budete muset na maximum zesílit. Pak ale všichni spolucestující zároveň uslyší, co vám zrovna hraje. Osobně jsem za poslední dobu nepotkal téměř nikoho, kdo by měl pecková sluchátka krom Airpodů. Nevýhodou těchto typů sluchátek oproti špuntům je, že si musíte vybrat přesný tvar, který vám padne do ucha. Kdežto u špuntů si prostě a jednoduše vezmete jinou velikost gumiček a máte vystaráno.



Špunty dobře hrají a tlumí okolní hluk

Špunty se vkládají také do zvukovodu. Jejich hlavní částí je gumový špunt, který dobře vyplní zvukovod a tím tlumí okolní zvuky. Díky tomu tedy nedochází k problému, který mají pecky, ala cesta v MHD. Některým lidem ale nevyhovuje pocit, že mají celé okolí utlumené a také tlak, který mohou sluchátka vytvářet „zašpuntováním“ uší. Špunty jsou podle mě asi nejpoužívanějším typem sluchátek ze všech. Dají se pořídit za slušné ceny s kvalitním zvukem, a díky různým velikostem gumiček sednou do jakéhokoliv tvaru ucha. Proto jsou mezi lidmi tak oblíbené.





 

Jak vybrat sluchátka na uši
 
 
Jak vybrat sluchátka přes uši

 
 

V této kategorii je asi největší počet možností. Záleží, co je pro vás důležité a co vám vyhovuje. Můžete pro cestování využít sluchátka přes hlavu (přes uši), kdy dostanete kvalitní zvuk, ale bude jej slyšet okolí a sluchátka budou méně skladná. Nebo si vyberete klasické pecky či špunty, a to ať už drátové nebo bezdráty.

Možností je opravdu hodně. Nejvíce využívané jsou podle mě právě true wireless sluchátka. Krabička není veliká a vejde se krásně do kapse. Nikde vám nepřekáží kabel, sluchátka hrají kvalitně a mají spoustu šikovných funkcí. Jenom je nesmíte ztratit, což se vám u sluchátek přes hlavu stane asi docela těžko.
 










 

A pro jakou příležitost vybírat sluchátka?

 

Sportovní sluchátka na běh a dokonce i plavání


Hudba a sport jsou nerozlučná dvojka. Hudba pomáhá motivovat k lepším výkonům a zrelaxovat. Spousta sportovních aktivit ale nejde úplně naproti kvalitě hudební produkce. Sportovcům nemůžou sluchátka padat, musí vydržet pot nebo nepropouštět okolní hluk. Na sport se obecně hodí spíše špunty nebo pecky. Často jsou ještě upraveny tak, že mají takovou „pacičku“, díky které lépe drží v boltci a při sportu nevypadávají. Dokonce i pro plavce existují vodotěsná sluchátka, které vydrží tlak a odpor vody!
 

Sluchátka na domácí pohodu


Doma můžete využívat sluchátka při různých situacích. Máte spolubydlící a chcete si v klidu pustit film, aniž byste někoho rušili? Nebo jste doma sami, ale nechcete hlasitou hudbou rušit sousedy? Nejlépe uděláte, když si pořídíte kvalitní sluchátka přes hlavu - kolem uší. Nemusíte je nikam daleko přenášet, takže vám nebude vadit jejich váha a velikost. Na oplátku dostanete opravdu kvalitní zvukovou produkci. Pokud budou bezdrátové, můžete si vesele tančit po celém bytě s hudbou na plný pecky a nikdo nic neuslyší.
 

Herní sluchátka znásobí zážitek z hraní


Herní sluchátka je taková trošku samostatná kapitola. Můžeme říct, že se nejčastěji jedná o velká sluchátka - okolo uší. Ty mají téměř vždy také zabudovaný mikrofon. Pro hráče je důležitá kvalita zvuku i jeho prostorovost. Herní sluchátka, nebo spíše headsety, mají často lehce kontroverzní a odvážný design, proto nejsou určeny pro běžné nošení. Určitě to ale neznamená, že si v nich nemůžete pustit hudbu, nebo že její poslech bude nekvalitní. 
Jak vybrat bezdrátová pecková sluchátka



Jak vybrat špuntová sluchátka

 
Jsou to sluchátka, jak už název napovídá, která jsou na ušním boltci. Nepřekrývají celé ucho a nedotýkají se hlavy. Jsou to klasická sluchátka „přes hlavu“. Jedná se o dobrou alternativou malých špuntových/peckových sluchátek pro pravidelné cesty do práce, výlety apod. Nabízí výrazně lepší kvalitu zvuku, ale bohužel také propouštějí zvuk do okolí. Některým posluchačům se při dlouhodobém nošení těchto sluchátek může stávat, že je z toho bolí uši. Důvodem je, že sluchátka neustále tlačí na ucho, aby co nejvíce utěsnily okolí a podaly co nejkvalitnější zvuk.




Sluchátka přes uši (circumaurální)

Tyto sluchátka obklopí celé ucho. Jsou zpravidla větší a těžší, což vede k jejich jak pozitivní, tak i negativní vlastnosti. Pozitivní je, že produkují opravdu kvalitní zvuk. Negativní, že jsou už hůře přenosné, jelikož často nejdou ani nijak složit. Obecně se tedy používají spíše pro domácí potřeby. A to pro klasický poslech muziky nebo pro hraní her. Protože komu by se chtělo takový sluchátka tahat s sebou do práce, busu a podobně, že jo?
 




Dětská sluchátka

Naše ratolesti samozřejmě také často poslouchají muziku, koukají na videa, a nebo hrají hry. Výrobci nabízí dětská sluchátka přes hlavu, která jsou menší s různým barevným nebo kresleným provedením. Pokud nechtějí vyloženě sluchátka přes hlavu, stojí za zvážení pořízení špuntů. Stačí nasadit nejmenší gumičky a splní svůj účel úplně stejně.
 

Jedná se o sluchátka pro fajnšmekry. Nabízí maximální kvalitu zvuku a jsou vyrobeny z nejlepších materiálů, reflektujíc nejnovější technologie. Vyžadují kvalitní zdroj a připojují se nejčastěji pomocí 3,5 nebo 6,3 mm jacku.
 

Tyto sluchtátka jsou takové „top of the top“. Představují sluchátka, která mají za úkol přesně přednést zvukovou stopu originálu. Jsou určeny pro tvorbu či jistou úpravu hudby – takže pro nahrávací studia a muzikanty ideální.





Jak vybrat sportovní sluchátka

 



jak vybrat herní sluchátka
 


True Wireless Sluchátka - pohodlně bez kabelů
 

Když se vrátím na chvíli ještě na začátek, tak při volbě drátů či bezdrátů máme taky variantu tzv. true wireless sluchátka. Jedná se o sluchátka, která nejsou drátová, ale také nejsou nijak propojená mezi sebou. Nejčastěji mají peckovou nebo špuntovou konstrukci a jejich nedílnou součástí je nabíjecí pouzdro. Sluchátka samy o sobě vydrží nabitá několik hodin, a jejich pouzdro je dokáže ještě několikrát dobít. Samotné pouzdro pak můžete buď kabelem, nebo bezdrátově, dobít taktéž. Tyto sluchátka mají spoustu super funkcí v závislosti na ceně, modelech apod. Některé mají klasické tlačítko pro přepínání písniček, přijímání hovorů a dalších funkcí, což je podle mě celkem na prd, jelikož pak si při kliku narvete sluchátko až do hlavy. Některá toto řeší dotykovými ploškami – super věc! Některá dokážou fungovat jedno bez druhého, jiná zase ne. Dále zde existují různé typy přenosu zvuku, tzv. kodeky. Mezi ně patří například aptX, HD, LDAC nebo AAC.

Jak vybrat true wireless sluchátka
 

Další parametry sluchátek, které spousta lidí moc neřeší

 


Frekvenční dosah


Udává, jaké frekvence umí sluchátka reprodukovat. Udává se v Hz a obecně platí, že čím větší dosah, tím lépe. V rámci této tématiky se také řeší pojem tolerance. Ta je většinou kolem 10 dB a u kvalitnějších sluchátek by neměla být vyšší než cca 3 dB. Jako klasický příklad frekvenčního rozsahu můžeme uvést 20 - 20 000 Hz.
 

Citlivost


Citlivost znázorňuje hodnotu akustického výkonu sluchátek, která ovlivňuje jejich hlasitost. Udává se v decibelech (dB) a nejčastěji se tento parametr sleduje u dětských sluchátek. Jelikož mají děti citlivý sluch, neměly by dětská sluchátka přesáhnout hodnotu 90 dB.
 

Impedance


Určuje odpor sluchátkových měničů. Její jednotka je Ohm a obecně nabývá u sluchátek pro běžný poslech z počítače nebo přenosných přehrávačů do 100 jednotek. Vyšší hodnoty využijete pouze pokud máte výkonnější zdroje – studio. Pro zjednodušení stačí říct, že čím nižší impedance, tím vyšší možná hlasitost, ale při nižší kvalitě zvuku.


Voděodolnost/prachuodolnost


Většinou se u sluchátek také setkáme s označením IPxx. Nevíte přesně co to znamená? Takže, první číslice určuje stupeň ochrany před vniknutím cizích tělísek (prach, písek, hlína) a mechanického poškození (potrhání, odření). Druhá číslice udává stupeň ochrany před kapalinou (voda, pot). Ale jak poznám, co konkrétní číslo znamená? Mrkněte do tabulek.


        tab2.png                    tab1.png                     


 

Aktivní potlační okolního ruchu neboli ANC


Hlavně v poslední době se můžeme často setkat se sluchátky, která mají jakési ANC (celým názvem Active Noice Cancelling). Tyto sluchátka jsou opravdu šikovná. Umí totiž vyrušit okolní zvuky, a to i když neposloucháte žádnou muziku. Sluchátka vždycky vypustí stejnou zvukovou vlnu naproti té, kterou na vás vysílají okolní zdroje zvuku. Tím se zvuk „vyruší“ a vy tedy neslyšíte nic. Tato technologie je poměrně nová, a proto ještě neumí stoprocentně vykrýt všechny zvuky z okolí. I přes to funguje opravdu dobře. Jedna praktická rada ode mě - pokud budete mít funkci ANC zapnutou, dávejte pozor na okolí. Hlavně ve městě se hodí alespoň trochu slyšet okolí, abyste měli povědomí co se kolem vás děje, a nic se vám případně nestalo.
 
Aktivní potlačení okolního zvuku

 
Zajímá vás, která sluchátka používám třeba já? No, mám troje. Jedny velké drátové přes uši, které používám doma, když si občas zahraji hry, koukám na film nebo poslouchám muziku, a nechci rušit okolí. Pro cesty do práce a za dobrodružstvím používám bezdrátové špunty. Kdyby se náhodou vybily mám po ruce ještě jedny klasické drátové pecky. Obecně tedy nejde říci "tyto sluchátka jsou nejlepší". Každý si nakonec najde mezi sluchátky své oblíbené typy/modely, které pak využívá pro různé situace a příležitosti.
Článek sepsal: David H.



 
 

Vybíráte zrovna sluchátka? Mrkněte na naši nabídku:

...načítám...
Filtrace produktů
Počet produktů: 33
Acer NITRO herní sluchátka
Skladem Porovnat
Herní sluchátka NITRO, které vás pohltí. Samozřejmostí je perfektní odizolování okolního hluku a citlivý všesměrový mikrofon. Technické specifikace: -frekvence: 20 - 20 000 Hz -impeda
Doprava zdarma
Apple AirPods (3. generace) s MagSafe nabíjecím po...
Skladem Porovnat
Splátky
12 měsíců od 414 Kč
APPLE AirPods (3. generace) Hlavní vlastnosti: *Design Apple *Prostorový zvuk s dynamickým snímáním polohy hlavy pro působivý trojrozměrný dojem z poslechu *Ohromně kvalitní zvuk díky
Sleva k novému notebooku/pc
Herní stereo sluchátka Genesis Argon 100, černé, 1...
Skladem Porovnat
Genesis Argon 100 je náhlavní souprava se stereo zvukem vyrobeným pro hráče bez omezení. Lehké, ale trvanlivé materiály, dlouhý pletený kabel, kvalitní zvuk, mikrofon a čtyři dostupné ba
Doprava zdarma
Apple AirPods 2019 s nabíjecím pouzdrem
Skladem Porovnat
Splátky
12 měsíců od 282 Kč
AirPods Ještě kouzelnější. Delší doba volání a nové bezdrátové nabíjecí pouzdro. AirPody představují převratné pojetí bezdrátových sluchátek. Jen je vyndáš, můžeš je rovnou použít se v
SONY sluchátka MDR-EX15LP, černé
Skladem Porovnat
Sluchátka do uší řady EX MDR-EX15 *Uzavřená sluchátka do uší *Frekvenční rozsah 8 až 22 000 Hz *Pohodlné, dobře padnoucí silikonové koncovky *Lehké provedení pro cestování s hudbou *Nabíd
SONY sluchátka MDR-EX15LP, bílé
Skladem Porovnat
Sluchátka do uší řady EX MDR-EX15 *Uzavřená sluchátka do uší *Frekvenční rozsah 8 až 22 000 Hz *Pohodlné, dobře padnoucí silikonové koncovky *Lehké provedení pro cestování s hudbou *Nabíd
SONY sluchátka MDR-EX15AP, handsfree, černé
Skladem Porovnat
Previous Next Specifikace Pohodlné, dobře padnoucí silikonové koncovky Lehké provedení pro cestování s hudbou Nabídka barev uspokojí váš styl 9mm neodymové reproduktory pro silný, vyv
SONY sluchátka MDR-ZX110 černé
Skladem Porovnat
Poslouchejte déle s pohodlnými polstrovanými mušlemi Uzavřená sluchátka na uši s frekvenčním rozsahem 12 Hz – 22 kHz a polstrovanými mušlemi. 30mm kopulovité reproduktory Frekvenční ro
SONY sluchátka MDR-ZX110AP handsfree, černé
Skladem Porovnat
Náhlavní sluchátka řady ZX Poslouchejte déle s pohodlnými polstrovanými mušlemi Uzavřená sluchátka na uši s frekvenčním rozsahem 12 Hz – 22 kHz a polstrovanými mušlemi. 30mm kopulovité r
SONY sluchátka MDR-ZX110AP handsfree, bílé
Skladem Porovnat
Se sluchátky MDR-ZX110 s 30mm dynamickými reproduktory můžete poslouchat skladby s čistým a vyváženým zvukem i na cestách. Díky polstrovaným náušníkům bude poslech příjemný i na cestách
Huawei Semi in-ear sluchátka, 3-button, mikrofon
Skladem Porovnat
Sluchátka ideální k mobilnímu telefonu a tabletu pro poslech hudby. Cenově dostupná sluchátka Huawei jsou díky svému modernímu pojetí vhodná téměř pro každé ucho. Vynikají vysokou kvali
SONY sluchátka MDR-EX15AP, handsfree, modré
Skladem Porovnat
MDR-EX15AP Lehký poslech Lehká sluchátka do uší s 9mm reproduktorem s frekvenční odezvou 8 Hz až 22 kHz, silikonovými koncovkami, výběr barevných provedení *9mm neodymové reproduktory *
SONY sluchátka MDR-EX110AP, handsfree, černé
Skladem Porovnat
Sluchátka k mobilu s handsfree, které ocenil i magazín Computer Pokud sháníte sluchátka k mobilnímu telefonu, nebo lehká sluchátka na sport, se Sony EX110AP neuděláte chybu. Uživatelský
SONY sluchátka Fontopia MDR-E9LP černé
Skladem Porovnat
*Neodymový magnet - 13,5mm reproduktor poskytuje mohutný basový zvuk *Ideální pro hudební přehrávač - Sluchátka používejte s přehrávači WALKMAN®, iPod™ nebo mp3 *Barevné varianty - K di
Samsung Sluchátka s USB-C White
Skladem Porovnat
Kvalitní sluchátka s USB-C konektorem, ovládání hlasitosti na kabelu. Technické parametry *Typ konektoru: USB-C *Typ sluchátek: do ucha *Kmitočtový rozsah: 20 - 20000 Hz *Impedance: 32
Huawei In-ear sluchátka CM33, USB-C, White
Skladem Porovnat
Semi in-ear headphones Number of speakers: 2 Speaker Frequency range: 20-40kHz Speaker sensitivity (SPL@1kHz): 106dB+1.5/-3.5 Sampling rate/Resolution: 96kHz, 24bit Wind Noise: ?15
SONY sluchátka MDR-EX15LP, růžové
Skladem Porovnat
Sluchátka do uší řady EX MDR-EX15 *Uzavřená sluchátka do uší *Frekvenční rozsah 8 až 22 000 Hz *Pohodlné, dobře padnoucí silikonové koncovky *Lehké provedení pro cestování s hudbou *Nabíd
SONY sluchátka Fontopia MDR-E9LP šedé
Skladem Porovnat
Sluchátka do ucha, 13,5 mm budicí jednotka, neodymový magnet, kabel 1,2 m, stereofonní minikonektor ve tvaru L, Frekvence (Hz) :18 - 22 000, citlivost 104 dB/mW. Barva šedá
SONY sluchátka MDR-EX110AP, handsfree, červené
Skladem Porovnat
Sluchátka do uší řady EX MDR-EX110 *Handsfree kabel s mikrofonem pro Android telefony *Pohodlné, dobře padnoucí silikonové koncovky *9mm neodymové reproduktory pro dynamický zvuk *Nab
SONY sluchátka MDR-EX15AP, handsfree, růžové
Skladem Porovnat
MDR-EX15AP Lehký poslech Lehká sluchátka do uší s 9mm reproduktorem s frekvenční odezvou 8 Hz až 22 kHz, silikonovými koncovkami, výběr barevných provedení *9mm neodymové reproduktory *
Bluetooth sluchátka ALIGATOR AH01, FM, SD karta, č...
Skladem Porovnat
Omlouváme se, ale na popisku již pracujeme.
SONY sluchátka Fontopia MDR-E9LP modré
Skladem Porovnat
Sluchátka do ucha, 13,5 mm budicí jednotka, neodymový magnet, kabel 1,2 m, stereofonní minikonektor ve tvaru L, Frekvence (Hz) :18 - 22 000, citlivost 104 dB/mW. Barva modrá
SONY sluchátka Fontopia MDR-E9LP růžové
Skladem Porovnat
Sluchátka do ucha, 13,5 mm budicí jednotka, neodymový magnet, kabel 1,2 m, stereofonní minikonektor ve tvaru L, Frekvence (Hz) :18 - 22 000, citlivost 104 dB/mW. Barva růžová
SONY sluchátka MDR-ZX310 modré
Skladem Porovnat
MDR-ZX310 Kompaktní design je ideální pro cestování Sluchátka s páskem v lehkém a skládacím provedení, 30mm reproduktory s citlivostí 98 dB/mW 30mm neodymové reproduktory Frekvenční ro