515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat telefon pro děti?

Jak vybrat telefon pro děti?

24. 02. 2018
Jednoho dne většina rodičů nazná, že dozrál čas pro pořízení telefonu svému mladému pokračovateli. Kdy je nejlepší čas, jak telefon vybrat a na co se zaměřit?
 

Důležitá otázka je, kolik je dítěti let a na co bude telefon používat. Od toho se odvíjí očekávání jak vaše, tak i vašeho potomka, co vše by měl telefon umět.

Kdy koupit dítěti první telefon?

První telefon u dětí jde většinou ruku v ruce s povinnou školní docházkou a tak se začíná objevovat u dětí od 5 let. Ve třetí třídě základní školy má telefon už polovina spolužáků a rok později většina. Česká republika patří k zemím, kde děti dostávají svůj první telefon průměrně do desátého roku života. Nejzásadnější důvod, proč rodiče telefon potomkům pořizují je jejich kontrola. Další výhoda je, že vám dítě může zavolat při změnách vyučování nebo při jakékoliv potíži.

Není ale nutné dávat telefon dítěti trvale ve velmi nízkém věku. Dětská psycholožka Lýdie Džundová doporučuje, aby pro nejmladší děti (zejména předškolní věk) telefon fungoval jako prostředek spojení s rodiči hlavně v okamžicích, kdy je to potřeba. Je důležité, aby byl dostatečně zabezpečený a pro jeho užívaní byla stanovena omezující pravidla. Dodává, že kolem desátého roku bude pro dítě telefon důležitý i v sociální rovině, pro porovnání s ostatními vrstevníky.

Jaký telefon vybrat pro dítě na prvním stupni ZŠ?

Děti na prvním stupni si často ještě neuvědomují hodnotu telefonu. Při jeho pořizování berte v potaz fakt, že často věci ztrácejí, rozbíjí nebo zapomínají. Také jsou mnohem méně chráněni před potencionálními zloději, které může dražší typ mobilního přístroje přitahovat.
Proto jsou vhodné telefony tlačítkové, které mají sympatický bonus v podobě dlouhé výdrže baterie až 10 dnů.

Vhodnými příklady klasických telefonů jsou klasická Nokia 230 Mobiola MB3000 nebo odolný Aligator R20.

Jaký je vhodný telefon pro dítě kolem 10 let?

Desetileté děti se již nespokojí jen s klasickým telefonem, má smysl zauvažovat nad koupí smartphonu a pečlivě také vybrat tarif, nebo předplacenou simkartu.
 
Dítě bude telefon kromě jiného využívat na hraní her a sledování videí z YouTube a focení, proto svému dítěti dopřejte a zvolte telefon v cenové relaci začínající na 2000-3000 Kč, který zvládne mnoho her bez problému a zvládne i hezké fotky. Mezi tyto telefony patří například ZTE Blade A612 nebo Samsung Galaxy J3.

Nezapomeňte na zabezpečení a kontrolu

Důležitost zabezpečení telefonu jsme již zmínili - je jasné, že by dítě nemělo navštěvovat nevhodné nebo dokonce nebezpečné stránky, stejně jako není ideální, aby s telefonem trávilo veškerý volný čas. Jak na to? Stavte se za námi na některou z kmenových prodejen a zabezpečení chytrého telefonu pro děti vám nastavíme. Můžete sledovat, co dítě s telefonem dělá a na jaké stránky chodí, kolik času tím tráví a také vše dle uvážení omezit. Vzdáleně pak jde také udělovat z pravidel výjimky. Může se hodit i zjištění lokace telefonu, abyste měli přehled o pohybu, nebo našli ztracený telefon.