515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jaké produkty TP-LINK zvolit pro kvalitní Wi-Fi?

Jaké produkty TP-LINK zvolit pro kvalitní Wi-Fi?

27. 03. 2018

V tomto článku představíme dva tipy na systémy od společnosti TP-LINK pro ty, kdo potřebují vyřešit kvalitní Wi-Fi pro větší domácnost nebo firmu.

Deco M5 jsme již nedávno doporučovali ve článku o ransomware, a to díky použité technologii Trend Micro, která si vede velmi dobře při odrážení hackerských útoků. Nyní se podíváme i na jeho další funkce a ukážeme si také Access Point EAP225.

Deco M5 - nejlepší Wi-Fi pro větší dům

router-deco-m5.jpg

TP Link Deco M5 je elegantní bílý Wi-Fi systém pro kompletní pokrytí celé domácnosti. Toho docílí pomocí jednotlivých modulů, kterých můžete použít až 10 a pokrýt tak přibližně 400 metrů čtverečních velmi rychlou Wi-Fi. Proč je tato metoda zajímavá? Na rozdíl od jiných řešení, jako jsou prodlužovače signálu (wi-fi extendery), Deco M5 vytvoří jednu síť a díky technologii adaptivního směrovní automaticky přepíná na nejvhodnější modul. Díky tomu při pohybu s připojeným zařízením ani nepoznáte, že se něco mění – můžete například nepřetržitě streamovat video a chodit po celém domě.

Rychlost Wi-Fi

Deco M5 používá souběžně 2,4 a 5GHz pásmo a celkově lze přenášet data rychlostí až 1267 Mb/s. Každý modul je osazen čtyřmi anténami a skvělá je také přítomnost gigabitového portu, takže sdílení souborů po síti kabelem nebude nic zpomalovat.

Zajímavé funkce Deco M5

Mezi nejužitečnější patří ovládání přes mobilní telefon či tablet pomocí Bluetooth 4.2, pokud máte rodinu s dětmi, je zajímavá funkce rodičovské kontroly. Nastavit můžete nejen klasické filtrování obsahu, ale můžete ho dokonce rozdělit podle věkových skupin a řídit, kdy a na jak dlouho se mohou jednotlivá zařízení připojovat k internetu.

Bezpečnost Deco M5

Antivirus chrání připojená zařízení – to oceníte také u připojených kamer, herních konzolí a dalších domácích zařízení. Mezi klíčové přednosti však patří to, že se router automaticky aktualizuje a díky řešení od Trend micro zaznamenává a vyhodnocuje útoky na síť, což přispívá k rychlému a efektivnímu odvrácení nových typů hrozeb (zero day vulnerabities). Ty bývají nejzákeřnější, protože do té doby, než je vydaná aktualizace a někdo nahraje nový firmware na router, stíhají napáchat škody, které zařízení s ochranou Trend Micro odhalí.
Správce má k dispozici i měsíční přehledy o využití, blokovaném obsahu a zachycených bezpečnostních hrozbách.
 

Access point pro firmy - EAP225

tp-link-EAP225-access-point-pro-firmy.jpg

Pokud řešíte Wi-Fi do firmy, stojí za to podívat se na EAP225. Podobně jako Deco M5 zvládá simultánní připojení 2.4 GHz a 5.0 GHz a to v nejnovějším standardu 802.11ac wave2, přenosová rychlost je až 1317 Mbit.

Zajímavé funkce pro router do firmy

Vedle bezpečnosti a kvalitního pokrytí signálem je pro firemní použití u routeru důležitá také možnost administrace, práce se zátěží a možnost různých typů klientského přístupu - hostům můžete dát vouchery s omezenou časovou platností, nebo vyžadovat autentifikaci přes sociální sítě. 

EAP Controller Software

tento software umožňuje monitoring i několika stovek EAP, synchronizovat jejich nastavení, stejně jako omezovat rychlost a rozložit zátěž sítě.

Kaptivní portál

Díky autentizaci hostů lze snadno přizpůsobit nastavení Wi-Fi pro hostující uživatele – můžte tak řídit přístup hostů k síti tím, že navrhnete autentizační pomocí voucherů omezíte přístupovou dobu připojení. Funkce Autentizace hostů rovněž podporuje vytvoření účtů „operátorů“, kteří mají oprávnění ke správě sítě pro hosty, ale nemohou měnit ostatní funkce EAP, jež jsou součástí administrace.

Beamforming - když umí Wi-Fi mířit

EAP 225 umožňuje dynamicky měnit směr vyzařovaného Wi-Fi signálu a dosahuje tak lepších parametrů, než jeho předchůdci. Tuto funkci oceníte zejména v prostorách, kde je větší množství Wi-Fi signálu.

Napájení datovým kabelem - PoE

Přístupový bod EAP225 podporuje napájení 802.3af PoE a pasivní PoE, nebo může být napájen PoE switchem nebo samostatným PoE adaptérem

Band-steering - neblokujte pomalé pásmo rychlými klienty

Band Steering automaticky přesouvá dvoupásmová zařízení do širšího pásma 5GHz - íky tomu je připojení rychlé a také neblokuje pásmo a uvolňuje prostor pomalejším zařízením.