515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jaké rozlišení zvládne oko s co je DPI?

Jaké rozlišení zvládne oko s co je DPI?

18. 07. 2018

150 DPI, 300 DPI, 600 DPI - jak se v těch hodnotách vyznat a kolik už je zbytečně moc? Limity lidského oka i zajímavosti o rozlišení naleznete v tomto článku.

Co je to DPI a PPI?

Jak už možná tušíte, DPI je jednotka rozlišení. Zkratka DPI či PPI je z anglického originálu "dots/pixels per inch" - tedy počet bodů nebo pixelů na palec. Udává tedy celkový počet bodů, u displayů reprezentovaný pixely, které se vejdou do délky jednoho palce. Pro pořádek, palec je v našem metrickém systému 2,54 centimetru.


Jemnost displaye

Když víme PPI, známe jemnost displaye. Čím větší rozlišení na stejné úhlopříčce, tím větší je také jemnost. Čím jemnější je display, tím je hezčí a detailnější jeho obraz (za předpokladu, že zobrazuje grafiku s dostatečným rozlišením). Pro vysoké rozlišení ale musí být správně uzpůsoben systém - pokud neumí na rozlišení reagovat, může se stát, že budou jednotlivé prvky na velmi jemném displayi příliš malé.

Kolik zvládne lidské oko?

Odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, záleží na tom, z jaké vzdálenosti se díváte.
Maximum velmi dobrého lidského oka je přibližně 2190 ppi, pokud se díváte z 10cm. Z asi 30cm je dostatečné rozlišení 300ppi - to je také nejčastější rozlišení většiny tištěných materiálů, protože nejčastěji čteme právě v této vzdálenosti.Většina prémiových telefonů dnes zvládá rozlišení vyšší - například iPhone 7 má rozlišení 326 ppi, iPhone X 458 ppi, Samsung Galaxy S9+ 529 ppi a Galaxy S9 dokonce 570 ppi.

To je mnohem více, než dokáže běžné oko z obvyklé vzdálenosti rozeznat. Dá se říci, že mobilní telefony dosáhly až zbytečně vysokých hodnot, jemnost displaye je proto důležitá hlavně u větších úhlopříček a u virtuální reality, kde se vyplatí připlatit si za co nejvyšší rozlišení.