515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jaký je rozdíl mezi Windows 10 Home a Windows 10 Pro?

Jaký je rozdíl mezi Windows 10 Home a Windows 10 Pro?

04. 08. 2018

Při výběru nového notebooku nebo operačního systému do PC je dobré vědět rozdíly mezi Wndows 10 Home a Windows 10 Pro. Ty se dozvíte v tomto článku.

Základní rozdíly mezi Home a Pro

Ve většině notebooků a ředě stolních počítačů naleznete operační systém Windows - a to ve verzi Home nebo Pro. Obě verze jsou až na několik funkcí velmi podobné, Pro verze je nejčastěji v noteboocích a PC určených pro firemní zákazníky. V tomto článku se podíváme na možnosti, které se u systémů liší a podíváme se, který vybrat.

Potřebujete přes 128 GB RAM?

Pokud se chystáte používat přes 128 GB RAM, budete potřebovat verzi Pro. Home zvládne maximálně 128 GB RAM. Protože je to ale opravdu vysoká hodnota, kterou nepodporuje běžný hardware, v noteboocích a počítačích se mu asi nepřiblížíte. Pokud potřebujete například server s 512 GB RAM, budete potřebovat Windows Pro.

Šifrování pomocí aplikace Bitlocker - jen ve verzi Pro

Windows 10 Pro má navíc jednu podstatnou funkci systému - totiž šifrování pomocí aplikace Bitlocker. Jde obecně o užitečnou funkci - Windows 10 Home totiž nic podobného bez dalších programů neumí a i pokud máte disk zaheslovaný, k Vašim datům se v případě notebooku dá extrémně snadno dostat. Stačí vytáhnout pevný disk, nebo spustit například jiný operační systém z flashdisku, který většinu dat přečte.
Pokud máte data zašifrovaná a máte rozumné heslo, je téměř nemožné se s vynaložením běžného úsilí k takto zabezpečeným datům dostat. Šifrování pomocí BitLockeru je skvělá a jednoduchá možnost opravdu pokročilého zabezpečení. Je nutností pro firmy nebo podnikatele, obvzláště v souvislosti s osobními údaji zákazníku, jejichž ochranu zpřísňuje nařízení EU známé jako GDPR. Hodí se však všem, kdo mají citlivá data.
Tip: Šifrovat disk nebo jeho části lze i ve Windows 10 Home, potřebujete k tomu ale další software a nastevení může být složitější.

Byznysové funkce ve Windows 10 Pro

Windows Pro nabízí pro firmy nejen důležitou možnost šifrování, ale také mnohem pokročilejší možnosti správy a nastavení skupin uživatelů a jejich oprávnění. Ve verzi Pro můžete nastavovat zásady skupiny, používat Windows Store a Windows Update (Aktualizace můžete narozdíl od verze Windows Home odkládat až na měsíc, což se může hodit z důvodu nepřetržitého provozu a kompatibility) uzpůsobené firemnímu užití lépe nastavovat a omezovat přístupy a sdílet konfiguraci.

Vzdálené ovládání najdete pouze ve verzi Pro

Užitečnou funkcí, kterou nabízí Windows 10 Pro je také možnost vzdálené plochy. Ta se hodí zejména tehdy, když potřebujete na firemní síti něco vyřešit z domu nebo na dovolené, současně ale potřebujete udržet patřičnou úroveň zabezpečení a oddělení soukromých dat od firemní sítě.

Co je Windows 10 Education a Windows 10 Enterprise?

Můžete se setkat i s těmato dvěma edicemi, nejsou však příliš časté. Windows 10 Enterprise je verze určená pro velké firmy. Je uzpůsobená ke spravování Administrátorem, kterému jsou podřízení uživatelé ve velké firemní síti a kupuje se jako balík mnoha licencí současně.
Education edice je podobná, ale je přizpůsobena užití ve školách a vzdělávacích institucích.

Závěr - Pro podnikání zvolte Windows 10 Pro

Pokud se prací s počítačem živíte nebo jste firma, Windows 10 Pro je jasná volba. Kromě výše uvedeného můžete využít také virtualizaci, klienta Hyper-V, hromadné nahravaní a nastavovaní, což ocení zejména pokročilí uživatelé a firmy s více počítači. Pokud se do ničeho takového pouštět nebudete, zcela stačí verze Windows 10 Home, která podporuje všechny běžné funkce.

KOUPIT WINDOWS