515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Podle čeho vybírat grafickou kartu v notebooku?

Podle čeho vybírat grafickou kartu v notebooku?

06. 07. 2018

V tomto nákupním rádci se dozvíte tipy, jakou zvolit grafiku a proč.

Jak vybrat grafiku v notebooku?

Grafická karta určuje schopnost notebooku efektivně pracovat s grafickými daty. Je to klíčový parametr pro notebooky určené na hraní her a střih videa. Stejně tak je velmi užitečná pro úpravu fotografií a v běžných programech, její výkon dnes běžně používají každodenní aplikace - kupříkladu prohlížeče internetových stránek pro zrychlení svého chodu. Karty dělíme buďto na integrované, ty jsou součástí procesoru nebo základní desky a externí, které jsou samostatným komponentem a mívají mnohem vyšší výkon.

Integrovaná grafická karta

Integrované karty jsou základním typem grafiky. Obvykle se řadí k slabším, ale některé integrované čipy již dosahují slušného výkonu pro běžné multimediální operace i hraní některých novějších her v nenáročném rozlišení. Pokud bude hraní her, úprava videa nebo další graficky náročné operace hlavním použitím notebooku, vybírejte pouze notebook s výkonnou externí grafickou kartou, jinak může být na tyto účely zcela nepoužitelný bez možnosti vylepšení v budoucnu.

Grafická karta s vlastní pamětí (dedikovaná)

Grafika je srdcem počítače pro všechny hráče, stejně jako nezbytná součást pro pokročilou úpravu multimédií. Jen s velmi výkonnou grafikou si pustíte film v nejlepší možné kvalitě, nastříháte videa z GoPro z dovolené, nebo vyzkoušíte virtuální realitu.

Vlastní paměť grafiky

Grafická karta má pro zpracování dat vlastní paměťový modul. Ten začíná na 2GB a pohybuje se u běžných grafik přibližně do 6GB. Grafická paměť je dobrým indikátorem výkonu grafiky, ale dejte pozor, nepoukazuje na její skutečný výkon, pouze na možnou kapacitu dat v rychlé grafické paměti.

Jak se tedy v grafikách orientovat?

Máme pro Vás tahák. ZDE  je k dispozici seznam grafických karet v noteboocích seřazených podle výkonu.
Grafiky jsou reálně testovány a když naleznete svoji, vidíte, jak si stojí a po rozkliknutí se o ní můžete dozvědět podrobné informace, včetně výkonu ve hrách.
Pokud chcete spolehlivý výkon, vybírejte mezi grafikami na prvních 150 příčkách. Snadno poznáte, že výkon některých externích grafik je žalostný a některé moderní integrované grafiky jsou použitelné i na novější hry.