515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

Jaký je rozdíl mezi HDD a SSD?

Častou otázkou zákazníků při nákupu stolních počítačů či notebooků bývá volba typu úložiště. V dnešní době lze zvolit několik typů. Mezi nejčastější volby patří tzv. SSD (Solid State Drive), HDD (Hard Disk Drive), SSHD (Solid State Hybrid Drive), nebo jejich kombinace. Disky mohou být také buď zabudované v těle počítače, anebo s externím připojením.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi HDD a SDD? Pojďme se na to podívat.


 

HDD

Hard Disk Drive se dá označit jako klasické úložiště, které se používá už řadu let. Má různé velikosti a je složen z několika ploten a čtecí hlavy. Data jsou na plotny ukládány pomocí magnetické indukce.

Největší výhodou HDD je bezesporu jejich obrovská kapacita. Dosahují kapacit až několik desítek terabajtů a přesto jsou stále relativně levné. Pro představu. Na 1 terabajtový disk se vejde například okolo tisíce filmů. Vzhledem k omezené rychlosti otáček ploten patří mezi nevýhody HDD rychlost přenosu dat. Dále také vyšší hlučnost, spotřeba energií a náchylnost na poškození.

HDD-upraven.jpg


Externí HDD

Externí varianta HDD bývá zpravidla menší. Díky jednoduché konektivitě zpravidla pomocí USB kabelu jej snadno připojíte ke stolnímu počítači, laptopu, televizoru apod. Můžete si tedy pohodlně přenášet opravdu obrovské množství dat, které následně použijete z jakéhokoliv zařízení.

SSD

Úložiště SSD oproti HDD neobsahují žádné plotny ani čtecí hlavy. Data jsou zde ukládána na flash paměť, podobně jako flashdisků či paměťových karet. Díky tomu, že přenos dat není závislý na mechanizmu otáčející se plotny, je jeho rychlost logicky mnohem vyšší než u HDD.

Taktéž je provoz tichý, úspornější a také není tolik náchylný na otřesy apod. nicméně jejich cena se pohybuje o poznání výše než u hard disků.




SSD-upraven.jpg




Externí SSD

Podobně jako u HDD existují u SSD taktéž externí varianty. Plní v podstatě stejnou funkci jako klasické flashdisky, nicméně jsou schopny přenášet mnohem rychleji data a mívají větší kapacity. Jejich největší předností je tedy přenos velkého množství dat za co nejkratší dobu.

 

 


SHRNUTÍ
Každá z variant nabízí své konkrétní přednosti. Obecně lze říct, že nejlepší variantou je pořízení obou typů úložišť.

Pokud bychom to měli ale rozdělit, klasické hard disky ocení zejména uživatelé, kteří svůj notebook, nebo počítač mají většinu času na jednom místě. Dále také hlavně hráči počítačových her, jelikož ty často vyžadují velké místo v úložném prostoru. Dále jsou HDD nebo také externí HDD velmi oblíbené pro ukládání soukromých fotek, filmů a seriálů, ale také v rámci zaměstnání pro grafiky, designery apod. kteří potřebují odkládat veliké množství dat.

Naopak na SSD je ideální nainstalovat systém či nejpoužívanější software. Díky tomu se programy spustí do několika sekund, a to v externí verzi na jakémkoliv zařízení. SSD disky mohou opět využívat grafici, kteří využívají velmi náročných programů pro modelaci projektů apod. a tudíž ocení rychlý přenos a zpracování dat.

 


HDD

+ I externí kapacity jsou relativně dostupné
+ Velmi příznivá cena za TB
+ Veliké kapacity

- Menší přenosové rychlosti
- Hlučnější, náchylný na otřesy



 

SSD

+ Rychlejší přenos dat
+ Dokonale tichý provoz
+ Úspornější provoz
+ Vyšší mechanická odolnost

- Menší maximální kapacita
- Až násobně vyšší pořizovací cena
 

 

Hledáte zrovna externí úložiště? Máme zrovna velmi kvalitní modely za skvělou cenu!