515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

uvod.jpg

Jak vybrat domácí tiskárnu:
Černé na bílém

Žijeme v době, kdy je téměř všechno online. Přesto jsou situace, kdy se papíru nevyhneme. Možná si začínáte uvědomovat, že mít doma tiskárnu bude pohodlnější, než tisknout vašemu školákovi materiály pro školní projekty v práci. Možná už vás nebaví hledat, kde nejlevněji vytisknete vaše oblíbené rodinné momentky. Nebo často pracujete z domova a tiskárna se zkrátka hodí. Důvodů, proč si pořídit domů tiskárnu, je spousta. Jenže jakou vybrat?

Při hledání vhodného pomocníka do vaší domácí kanceláře je potřeba si rozmyslet, co plánujete tisknout a jak často, ale také, kolik chcete do domácí tiskárny investovat, či jestli využijete i kopírování a skenování. Pojďme se spolu podívat na jednotlivé typy tiskáren a zjistit, která nejlépe sedne vašim potřebám.

Inkoustové tiskárny

Hodí se pro vás, pokud: Netisknete ve velkém, ale zato občas využijete barvy. Smlouva k podpisu sem, rodinná fotka tam. Hledáte spolehlivého pracanta za rozumnou cenu.

Inkoustové tiskárny jsou ideální, pokud potřebujete od všeho trochu. Ze všech možností nejvíce vynikají v barevném tisku, takže se jim nemusíte bát svěřit fotky z poslední dovolené. Zvládnou samozřejmě dobře i dokumenty, tisk je ale o něco pomalejší než u jejich laserových kolegyň. Jejich nevýhodou je o něco dražší provoz, obvykle je totiž třeba používat originální inkoustové kazety. Není to ale pravidlem – například tato oblíbená tiskárna Epson funguje na principu doplňování inkoustu do integrovaných nádržek, čímž dokáže podstatně snížit náklady na tisk. Obecně se dá říci, že jsou inkoustové tiskárny cenově dostupnější než ty laserové.

Dejte si pozor: Inkoustovou tiskárnu je potřeba jednou za čas povolat do služby – kdybyste příliš dlouho netiskli, tisková hlava by mohla zaschnout.

ink-printer.jpg

Laserové tiskárny

Hodí se pro vás, pokud: Tisknete dokumenty, spoustu dokumentů. Nevadí vám více investovat do stroje samotného, když vám zaručí levnější provoz.

Potřebujete domácí továrnu na tisk? Pak je pro vás laserová tiskárna to pravé. Při tisku mnohostránkových dokumentů rozhodně oceníte její rychlost a nižší cenu za provoz. Rozhodně si rozmyslete, jestli budete tisknout pouze text, nebo se čas od času vyskytne také graf, obrázek či tabulka. Vybírat totiž můžete z variant pro černobílý, ale i barevný tisk.

Multifunkční tiskárny

Hodí se pro vás, pokud: Potřebujete kromě tisku také kopírovat a skenovat.

Zástupce multifunkčních tiskáren najedete jak v kategorii inkoustových, tak laserových přístrojů. V domácnostech bývají velmi oblíbené inkoustové multifunkční tiskárny – netisknete-li opravdu ve velkém, udělají vám skvělou službu. Levnější typy se dají pořídit klidně již od tisícikoruny.

multifunkce.jpg

Fototiskárny

Hodí se pro vás, pokud: Chcete si snadno a rychle zaplnit rodinná fotoalba.

Víte, že budete tisknout fotografie ve velkém? Pak rozhodně využijete fototiskárnu. Od běžných inkoustových typů se liší počtem samostatných inkoustů – bývá jich 6, aby tiskárna dokázala interpretovat barvy ve vysoké kvalitě. Spotřeba inkoustu na tisk fotografií je samozřejmě vyšší než při běžném provozu, určitě se tedy hodí srovnat si cenu inkoustových kazet. Epson toto opět vyřešil možností doplňovat inkoust do integrovaných nádržek, fototiskárnu této značky s technologií EcoTank najdete zde. Možná vám ale místo prvotřídního vykreslení a barevnosti jde spíš o zábavu. Jestliže vás bavil Polaroid a hledáte digitální alternativu této skvělé party aktivity, sáhněte po přenosné tiskárně Xiaomi založené na technologii termálního tisku.

Bonusový tip: Jestli vám jde hlavně o to, mít ty nejkrásnější vzpomínky na očích, možná přece jen není potřeba je tisknout. Elegantním řešením je fotorámeček, kam můžete díky mobilní aplikaci snadno posílat ty nejnovější záběry. Můžete tím dělat radost sobě, ale především svým blízkým, se kterými nejste denně v kontaktu. Nejedna babička s láskou ocení pravidelný příliv aktuálních momentek svých vnoučat.

Na co dalšího se zaměřit

Už víte, jaký typ vybrat? Nezapomeňte se kromě cenovky podívat také na parametry jako je rychlost tisku, hlučnost, možnost oboustranného tisku nebo cena originálních inkoustových kazet či tonerů. Zajímat by vás také mělo, zda se dá tisknout bezdrátově. Některé typy podporují přímý tisk například z USB flash disku – nemusíte tedy ani zapnout počítač. U fototiskáren je zase důležité propojení s mobilem a oceníte jejich možnosti bezokrajového tisku.

mobile-print.jpg

Více blogových článků najdete ZDE


 

 

Doprava od 30. 4. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 30. 4. do středy 1. 5. budou odeslány ve čtvrtek 2. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.