515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Zálohujte si svou práci a data. Jak na to?

Zálohujte si svou práci a data. Jak na to?

18. 03. 2020

Pokud vám někdy zmizely důležité soubory, určitě se této situaci chcete do budoucna vyhnout. Jak je nejlepší zálohovat?

TIP: Základní zásadou pro bezpečné zálohování souborů je mít důležitá data uložená odděleně, ideálně na třech na sobě nezávislých místeh. Data jsou ohrožena selháním úložišť, zavirováním a v případě Cloudu ztrátou přístupu. Pokud zkombinujete nezávislá úložiště, riziko bude minimální.

Kde jsou data nejvíce ohrožena?

Největší riziko ztráty dat podstupujete tehdy, když máte data uložena na jednom fyzickém úložišti. Obzvláště náchylné jsou starší pevné disky (HDD) a také starší SSD disky. U těchto jednotek totiž v důsledku mechanického poškození u HDD a omezené životnosti některých starších SSD může dojít k poruše a data se následně velmi špatně obnovují. I u nových SSD s funkcí TRIM, která zvyšuje výkon, je rizikové mít důležitá data bez zálohy - jakmile je jednou smažate, obnova nebývá možná.

Vhodné řešení pro běžné soubory

Oproti rizikovému uložení na pouze jednom místě je mnohem lepší varianta, kdy si důležité soubory nahrajete na nezávislé úložiště. V základu k tomu poslouží obyčejný Flash disk, který je díky flash paměti mnohem odolnější než klasické HDD, má slušnou životnost a současně z něj často jdou obnovit omylem smazaná data. Flash disky jsou také velice levné.

VYBRAT FLASH DISK

Když FlashDisk nestačí, vyberte externí disk

Pro větší data je pak ideální externí disk, v lepším případě externí SSD (rychlejší a fyzicky odolnější). Na něj můžete nahrát řádově více dat, některé externí disky obsahují i software pro automatické zálohování.

EXTERNÍ DISKY

Cloud

Ještě lepší variantou je pak uložení souborů v Cloudu. Online úložiště je dostupné z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu a jeho provozovatelé mají zálohování řešeno profesionálně, takže se nemusíte obávat selhání hardware. U Cloudu ale dejte pozor na zabezpečení - pokud nenávratně ztratíte heslo a současně přístup k mailu k jeho obnově, k datům už se nemusíte nikdy dostat. Heslo by zároveň mělo být bezpečné, aby se k datům nedostal nikdo nežádoucí.
Office 365 umožňuje práci na souborech přímo v Cloudu a navíc máte při jeho používání velký prostor na úložišti OneDrive. Pro běžné dokumenty je to ideální nástroj, ve kterém můžete na souborech i spolupracovat a sdílet je s kolegy a kamarády.

KOUPIT OFFICE

NAS - nejlepší řešení pro domácnosti a firmy

Nejvhodnějším řešením pro zálohování dat jsou NAS servery. Jde o zařízení, do kterých můžete vložit pevné disky a jejich obsah sdílet po síti. Výhodou většiny NAS serverů je to, že můžete využít disky s kapacitu dle vlastního uvážení a je také možné data zrcadlit. V případě zrcadlení jsou data uložena (dle konkrétního nastavení) na více discích současně, takže když jeden disk selže, o data nepřijdete, pouze vyměníte pokažený disk za nový. Moderní NAS servery mají velmi pokročile řešenou bezpečnost a současně máte data stále u sebe a pod kontrolou, nenahráváte je na žádné cizí servery a nejste závislí na existenci a podmínkách společnosti, která poskytuje Cloud.

VYBRAT NAS SERVER

Nastavení automatického zálohování

Kvalitně nastavené zálohování je hned po správném vybavení základ úspěchu. Dnes lze nastavit, že se Vám fotky a videa z mobilu automaticky nahrají na Cloud a jsou přístupné jen uživatelům, které určíte. Je také možné pravidelně nebo automaticky zálohovat vybrané složky v PC a noteboocích na externí úložiště nebo Cloud a mít je ve všech zařízeních synchronizované. Automatické zálohování vám umíme odborně nastavit při koupi nových zařízení, na prodejnách i formou výjezdu technika.
Nastavení objednávejte na naší infolince 800 105 205, nebo na eshop@comfor.cz