515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

uvod.jpg

Výrobci elektroniky přechází
na zelenou

Ocitli jsme se v éře, kdy už dávno není důležitý jen finální produkt, ale také to, jak byl vyroben. Udržitelnost a snaha o co nejmenší dopad na životní prostředí už nejsou výjimkou, nad kterou se překvapeně zvedá obočí, nýbrž novým trendem. Výrobci elektroniky to vědí.
Co ale přesně znamená, když se o elektronice řekne, že je zelená?

4 způsoby, jak může elektronika šetřit přírodu

1) Recyklované materiály

Výrobci využívají nejčastěji recyklovaný hliník a plasty. Pro životní prostředí jsou to příslovečné dvě mouchy jednou ranou. Minimalizuje se tak totiž těžba či výroba nových surovin, a také se sníží množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách.

recycle.jpg

2) Promyšlený design

U recyklace ještě zůstaneme. Někteří výrobci dnes už totiž počítají s tím, že se produkty budou recyklovat, a jdou tomu vstříc vlastními recyklačními programy. Designují zařízení tak, aby bylo snadné je rozebrat na jednotlivé části. Díky tomu můžete komponentům dát druhý život. Zároveň je mnohem jednodušší takový výrobek opravit, či některý z dílů vyměnit. Poslouží vám tak mnohem déle.

3) Energetická efektivita

Zařízení, která se dnes vyrábí, spotřebovávají mnohem méně energie. Díky pokročilým technologiím to ale dnes už zdaleka neznamená kompromis ve výkonu.

4) Šetrná výroba

Některé firmy ve svých výrobních procesech používají primárně obnovitelné zdroje energie, jako je například solární či větrná. Důraz často kladou také na emise skleníkových plynů, které minimalizují nejen ve výrobě, ale i v životním cyklu svých produktů. Také se častěji šetří vodou.

energy.jpg

Kde zelenou elektroniku sehnat

Je vám takový přístup sympatický? Pak máme pro vás dobrou zprávu. Vyznává ho totiž stále více značek a vybrat si nový počítač, tiskárnu nebo mobil, které budou šetrnější k životnímu prostředí, je dnes už hračka. Stačí se porozhlédnout například u těchto výrobců:

Apple je svým přístupem k udržitelnosti dobře známý. Soustředí se na recyklované materiály, snižování emisí a obnovitelné zdroje.

Samsung bere také přírodu vážně. Jeho továrny jsou poháněny energií ze slunce a výrobky jsou designovány s ohledem na pozdější recyklaci.

Acer se svou ekologickou produktovou řadou Acer Vero, pro kterou je udržitelnost na prvním místě – od výroby až po recyklaci. Kromě notebooků, které jsou vyrobené z recyklovaných plastů, najdete v této řadě také desktopy, příslušenství, ale také monitory, projektory nebo router.

Značka Dell se zavázala, že do roku 2030 budou všechny její produkty vyrobeny z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů.

HP redukuje emise skleníkových plynů ve výrobě a využívá recyklovaný plast hlavně u svých tiskáren a počítačů.

Značka Sony se zavázala k dosažení nulových emisí ve svých provozech.

Bonusový tip: Ne všechna zařízení potřebujete nová. Některá stačí „jako nová”. V rámci projektu Techsavers najdete renovované prémiové notebooky, stolní počítače, monitory, tiskárny, mobily i další věci, které potřebujete k práci či pro zábavu. Všechny s minimálně dvouletou zárukou a ve špičkovém stavu. Pokud jste fanoušky značky Apple, pak vás v tomto směru potěší náš Revimarket, kde najdete mimo jiné širokou nabídku revitalizovaných plně funkčních iPhonů či Apple Watch.
I o tom je totiž udržitelnost.

iphone.jpg

Více blogových článků najdete ZDE


 

 

Doprava od 30. 4. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 30. 4. do středy 1. 5. budou odeslány ve čtvrtek 2. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.