515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT

uvod.jpg

5 kroků k digitální bezpečnosti: Chraňte svá zařízení před hrozbami

Technologie nám dnes jako nedílná součást našich životů přináší spoustu ulehčení. Je to ale něco za něco. S vzestupem digitálních pomocníků totiž souvisí také hrozby, kterým při jejich používání čelíme téměř neustále. Chránit svoje osobní informace a další citlivá data ale nemusí být tak složité, jak se může na první pohled zdát. Pojďme si společně říct, jak na to.

1. Pravidelně aktualizujte

Možná vám visí pár aktualizací ve frontě a vy už poněkolikáté volíte „připomenout později”. Pusťte se do toho raději co nejdříve. Výrobci softwaru v aktualizacích vydávají mimo jiné tzv. patche, což jsou zjednodušeně řečeno náplasti na bezpečnostní mezery systému. Když s instalací aktualizací otálíte, nejsou vaše zařízení dostatečně chráněna vůči známým útokům. Skvělým tipem je nastavit si automatické aktualizace. Tam, kde to není možné, potom dostupnost nových aktualizací pravidelně kontrolujte.

2. Silná hesla a dvoufázové ověřování

Asi tušíte, že Heslo123 v dnešní době už nebude pro přihlašování tou správnou volbou. Silné heslo slouží jako první linie obrany při neoprávněném přístupu. Proto je důležité kombinovat písmena, číslice i speciální znaky a vyhnout se snadno uhádnutelným kombinacím. Datum narození vás nebo vašeho dítěte, jméno domácího mazlíčka nebo obecně používaná slova (jako příklad s Heslem123) jsou varianty, kterým byste se měli raději vyhnout.

Důležité je také nepoužívat všude stejné heslo, ale mít specifická hesla pro různé účty. Body navíc dostanete za pravidelné změny. Říkáte si teď, že přece není možné tohle všechno nosit v hlavě? Máte pravdu. Naštěstí je dostupných mnoho variant aplikací, které s uchováváním hesel pomůžou. Zkuste třeba KeePass nebo NordPass.

Bavili jsme se o první linii obrany. Jaká je ta druhá? Dvoufázové ověření, neboli krok, kdy po správném zadání hesla obdržíte ještě kód na mobil, kterým přihlášení potvrdíte. Nastavte si jej všude, kde je to možné.

heslo-a-overeni.jpg

3. Antivirový software a firewall

Určitě pro vás není novinkou, že kvalitní antivirus je základ. Takový software skenuje vaše zařízení a odhaluje přítomnost škodlivého kódu. Pokud ho najde, zabraňuje jeho šíření. Firewall pak sleduje a kontroluje síťový provoz, blokuje neoprávněné přístupy a chrání zařízení před nebezpečnými útoky z internetu. Pokud se rozhodujete, který antivirus vybrat, doporučujeme například námi prověřený ESET, který najdete i v naší nabídce.

4. Opatrnosti není nikdy dost

A zvlášť v online světě. Vaše chování na internetu je pro prevenci kybernetických hrozeb naprosto klíčové. Přišel vám do zpráv nebo e-mailové schránky podezřelý odkaz? Neklikejte na něj. Stejně tak ani neotvírejte neznámé přílohy a dejte si pozor na to, jaké informace o sobě zadáváte do různých formulářů. Důležité je i nastavení soukromí, na které se vás aplikace ptají – povolit všechno nemusí být vždy ta nejbezpečnější volba. Vyplatí se také dvakrát měřit, než budete sdílet osobnější informace například na sociálních sítích.

kyberutok.jpg

5. Zálohujte, zálohujte, zálohujte

Koho absence zálohy nikdy nevypekla, ať hodí kamenem. Nečekaná ztráta dat umí potrápit. Může jít například o kybernetický útok způsobený ransomwarem, ale i o úplně obyčejné selhání techniky. Výsledek je vždy stejný. Jste bez důležitých dokumentů, pracovních dat nebo třeba rodinných fotografií. Proto si udržujte jejich kopie na externích úložištích a pravidelně je aktualizujte. Můžete zvážit cloudová úložiště, jejichž hlavní výhodou je, že se k nim dostanete kdykoliv a odkudkoliv. Pokud si ale chcete být jistí tím, že máte ty nejdůležitější věci zkrátka bezpečně „v šuplíku”, pak se vyplatí zvolit některý z externích disků.



 

 

Doprava od 30. 4. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 30. 4. do středy 1. 5. budou odeslány ve čtvrtek 2. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.