515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Grafické tablety - podepisujte a tvořte!

Grafické tablety - podepisujte a tvořte!

24. 01. 2019

Slovo tablety má tolik významů, až z toho jde hlava kolem. V souvislosti se světem IT byly tablety známé nejprve jako vstupní zařízení, která umožňovala pohodlně psát a kreslit. A dnes umí divy!

Jak fungují grafické tablety?

Grafické tablety k počítači v základu obsahují podložku s dotykovou vrstvou a speciální pero, kterým jde na tablet psát. Vše, co takto napíšete  či nakreslíte se přenáší na obrazovku počítače. Celý systém funguje na principu elektromagnetické rezonance - podložka vytváří magnetické pole a stejně tak je vlastním magnetickým polem obklopen i hrot pera (díky tomuto principu nepotřebuje pero žádné baterie). Snímače v podložce poté sledují pozici, u moderních tabletů také tlak či náklon pera. Podle toho, kolik snímačů podložka obsahuje a jak jsou kvalitní, tak přesně a rychle dokáže tyto informace o peru snímat.   
Pera i podložky poté obsahují tlačítka pro ovládání funkcí a další vychytávky.

K čemu je grafický tablet?

Pomocí připojení k PC pak můžete tužkou ovládat myš kurzoru, což se hodí především k vytváření ilustrací a grafiky, podepisování dokumentů nebo i k ovládání počítače a hraní některých her. Grafický tablet u počítače podporuje kreativitu a můžete se sním i podstatně zlepšit v kreslení, vyzkoušet si tvorbu počítačové animace, vylepšovat fotky, nebo si třeba jen psát poznámky rukou a testovat si programy na rozeznávání psaného textu.

Jak vybrat grafický tablet?

Momentálně je leaderem trhu společnost Wacom, která vyrábí tablety už od dob, kdy jejich éra teprve začínala. Mezi její stávající modely patří základní velikost Wacom Intuos S, který je k dostání v drátové variantě nebo jako bezdrátový grafický tablet Wacom Intos S Bluetooth. Větší velikost poté nabízí Wacom Intuos M a špičku tvoří řada Wacom Intuos Pro. Wacom Intuos Pro nabízí vyšší rozlišení, řadu různých hrotů pera, podporu mnoha úhlů náklonu a je ideální pro pokročilé tvůrce. 
Výhodou tabletů Wacom je i to, že si s koupí kteréhokoli z nich můžete vybrat software ke stažení, ve kterém se hned můžete pustit do kreslení.

Grafický tablet s kreslením na papír?

Wacom vedle běžných tabletů, které pouze přenáší tahy do počítače, nabízí také variantu Intuos Pro Paper, u které můžete skicovat speciálním perempřímo na papír a současně s obrázkem pracovat v zařízení PC či Mac. I když je jeho cena trochu vyšší, jde o elice zajímavou kombinaci technik, obrázky se vám nezatoulají a především papír usnadní práci těm, kteří jsou zvyklejší na klasické techniky a špatně se jim kreslí poslepu, když se výsledek zobrazuje jen na monitoru.
tablet-s-displayem-wacom-paper.jpg

A tablety s displayem?

Ano, existují i tablety s displayem. Ty už tvoří skoro samostatnou jednotku, můžete na nich vytvořit celou ilustraci či obraz a v reálném čase vidíte na displayi výsledek i s úpravami, na rozdíl od technologie, která pouze přenese skicu z papíru do digitální podoby. Příkladem je třeba Wacom Cintiq.
Výhoda oproti běžným tabletům je ta, že jsou uzpůsobeny na precizní snímání dotykového pera. Displaye uzpůsobené na dotyk prstu používají odlišnou technologii a jsou skvělé na běžné použítí, ale pro kreslení se moc nehodí.
graficky-tablet-s-displayem.jpg

Prohlédnout grafické tablety

Doprava od 7. 5. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 7. 5. do středy 8. 5. budou odeslány ve čtvrtek 9. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.