515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT


 



3 důvody, proč na monitoru nikdy nešetřit a dopřát si kvalitu

Jak vybrat kvalitní monitor a proč na něm nešetřit? Po přečtení článku se vyznáte, na které parametry se zaměřit a které naopak nehrají velkou roli. Dopřejete si luxus pořádného displeje?

 


1. Monitory jsou v porovnání s dřívější dobou velmi levné, i ty špičkové

Není to tak dávno, co kvalitní plochý monitor s dobrým grafickým zobrazením běžně stál šesticifernou sumu. Při nákupu si zkuste spočítat, kolik hodin měsíčně do monitoru koukáte. Dost možná nic jiného nesledujete déle. Protože se kvalitní monitor dá pořídit za zlomek ceny, než 10 nebo dokonce 15 let zpět, nenechte se zlákat nízko nastavenou laťkou nejlevnějších výrobků a dopřejte si obrazovku, na které se bude dobře pracovat nebo bavit.
 

2. Dobrý monitor neunavuje oči a nezhoršuje kvalitu spánku

Úsporné technologie snižující intenzitu vyzařování modrého světla (Low blue light), které je známé svými nežádoucími účinky, minimalizace nepřirozeného blikání (Anti-flicker) nebo i zdánlivé drobnosti jako možnost kvalitního pozicování mají razantní vliv na případnou únavu očí, kvalitu spánku nebo i námahu krční páteře při nepřirozeném pozorovacím úhlu.
Nezapomeňte, kolik hodin u monitoru sedíte.

 


3. Rozdíl v kvalitě mezi levným monitorem a o pár tisíc dražším je obrovský

Do monitoru má smysl investovat i proto, že je velký rozdíl v podání barev a dalších funkcích mezi nejlevnějším kouskem a prémiovou řadou. Monitory narozdíl od výpočetních jednotek tolik nezastarávají a vydrží i více genaračních obměn počítačů. Rozdíl jde ilustrovat i na mobilních telefonech - v nich se často objevují displaye s kvalitním panelem a rozlišením větším než FullHD, přestože na tak malé úhlopříčce není rozdíl při běžné vzdálenosti od oka zásadní. Ale u displeje monitoru, tam kvalitu poznáte.

 

Jak vybrat kvalitní monitor?

 

 

Rozlišení monitoru

čím více, tím lépe. Doporučujeme rozlišení QHD a vyšší, pro úhlopříčky 34’’ a větší volte 4K

Nejčastěji se setkáte s těmito hodnotami:

 
  • HD (720p) - 1280 x 720

  • FullHD (1080p) - 1920 x 1080

  • 2K - 2048 x 1080

  • QHD - 2560 x 1440

  • 4K - alespoň 3840 x 2160

  • 8K - alespoň 7680 x 4320

  


Obnovovací Frekvence

je klíčová pro rychlé scény a jejich plynulost. Zjednodušeně se dá říci, že udává, kolik snímků za sekundu dokáže display zobrazit. Je velmi výhodné, především pro hráče, když je počet snímku sladěn s počtem snímků, které vysílá grafická karta. Za tímto účelem jsou vyvinuty technologie G-Sync a Freesync, o kterých si více přečtete ZDE

 
  • do 75 Hz - standardní monitory (nebo určené pro jiné účely než rychlost zobrazování)
  • 144 Hz a více- velmi kvalitní panely vhodné pro většinu běžných činností
  • 200 Hz a více - špičkové monitory, ideální pro hry a vysokorychlostní video

 

Technologie displaye
nejčastěji se setkáte s panely TN, VA a IPS. výhoda TN a VA panelů je především nízká cena a malá odezva. Kvalitnější kousky jsou ideální pro hráče zaměřené na minimalizaci odezvy. Pro všechny ostatní čely je vhodný kvalitní IPS panel. Více detailů o jednotlivých technologiích si můžete přečíst v tomto článku.

 

Vzácněji objevíte OLED panel, především u televizí. Současné OLED panely jsou kvalitní, zejména v podání černé. Nemusí být ideální na dlouhé statické zobrazování kvůli riziku vypalování obrazu.

 


Doplňkové funkce
mimo obrazové parametry se zaměřte také na možnosti otočení a pozicování monitoru, pokud budete využívat více monitorů, může se hodit co nejmenší rámeček

 


Barevné podání
tohle je klíčové. sRGB a REC 709 pokrytí slouží pro webové a televizní zobrazování, Adobe RGB je pokrytí pro fotografii a pokud se věnujete videu, zajímá vás pokrytí DCI P3.

 

Plné pokrytí ještě neznamená dokonalé barvy, ale platí, že čím větší pokrytí, tím lépe. Fajnšmekři se orientují podle barevné odchylky hodnoty Delta E, která by měla být co nejmenší. Pokud ji nenaleznete v parametrech (což velmi často nenaleznete), je potřeba zapátrat po recenzích konkrétního modelu.
 


...načítám...
Filtrace produktů
Počet produktů: 0
Bohužel jsme nenalezli žádná data