515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Jak vybrat tiskárnu?

Jak vybrat tiskárnu?

30. 04. 2020

Vybíráte tiskárnu a přemýšlíte, jak ji vybrat, aby vyhovovala co nejlépe? V našem krátkém průvodci poradíme užitečné tipy, jak vybrat nejlepší tiskárnu na míru tomu, co budete tisknout.

Jak vybrat tiskárnu podle technologie tisku?

Při výběru tiskárny je jednou z nejdůležitějších parametrů technologie tisku. Ta se pro běžné užití dělí především na technologii laserovou a inkoustovou. Dále se můžete setkat s thermotiskárnámi, které jsou vhodné například k tisku pokladních dokladů, okrajově také s jehličkovými tiskárnami. V běžné firmě nebo domácnosti však najde využití především klasická laserovka nebo inkoustovka.

Laserovou nebo inkoustovou tiskárnu?

Laserové a LED tiskárny

Zatímco laserové a LED tiskárny (více o LED tiskárnách zde) fungují na principu nanášení toneru na papír přes válec a následnoým 'zapečením', u inkoustových tiskáren jde o vstřikování miniaturních kapek inkoustu z trysek tiskárny přímo na papír. Laserové tiskárny mají výhodu v tom že tisk bývá většinou levnější a také nehrozí např. zanešení nebo zaschnutí trysek v období kdy se dlouho nepoužívají. Další nespornou výhodou laserových tiskáren jejich vysoká rychlost. Pokud tisknete velké objemy papíru nebo spěcháte s volte jednoznačně laserovou tiskárnu.
Mínusem laserových tiskáren je jejich zpravidla vyšší pořizovací cena při obdobné výbavě v porovnání s inkoustovou tiskárnu stejné třídy. Laserové tiskárny se také dělají ve varintách, které tisknou jen černobíle, takže na to dejte pozor. Pokud ovšem chcete tisknout pouze černobíle, můžete zvolit ekonomickou černobílou laserovou tiskárnu.

Inkoustové tiskárny
Inkoustové tiskárny se běžně vyrábí už pouze barevné a jejich přednosti je skvělý výsledek tisku včetně fotografií za velmi nízkou pořizovací cenu. Na druhou stranou náklady na inkoust při tisku ve velkých objemech se postupně mohou prodražit je proto dobré si spočítat kolik asi stran budete tisknout a podle toho se rozmyslet jestli se vyplatí inkoustová nebo laserová varianta. Současným trendem u inkoustových tiskáren jsou tankové systémy. takzvané tankové tiskárny eliminují vysokou cenu náplní a kombinují tak výhody a levného tisku a s ostatními výhodami inkoustových tiskáren.

Formát tisku

Dalším důležitým parametrem tisku je formát. Podporované formáty jsou většinou různé velikosti papírů, většina tiskáren je formátu A4. Pokud potřebujete větší, vyberte A3 tiskárnu. Řada tiskáren zvládá také potisky obálek, různých velikostí fotopapíru a podobně.

TIP: Víte, co znamená, když je za formátem PLUS? Jde o možnost tisku bez okrajů. A4+ tiskárna tedy dokáže potisknout celou plochu A4 až ke kraji, A3+ tiskárna zase celou plochu papíru formátu A3.

Co jsou multifunkční tiskárny?

Multifunkční tiskárna je jakákoli, která zvládne kromě tisku také skenovat a kopírvat. Pro plnohodnotnou tiskárnu do domácnosti, která bude zvládat tisknout text, grafiku i fotky a zároveň skenovat a kopírovat můžete zvolit jako laserovou tak inkoustovou variantu ale inkoustová bude mít nižší pořizovací náklady.

Vybírejte i podle připojení - můžete bezdrátově

Tiskárnu můžete připojit USB kabelem, řada moderních tiskáren umožňuje také připojení bezdrátově. Díky tomu můžete tisknout i z telefonu nebo jakéhokoli notebooku. Některé tiskárny je také možné připojit do sítě LAN kabelem a tak k ní mohou mít přístup všechna zařízení, která jsou připojena do sítě.

Jak si spočítat reálné náklady na tisk?

Nakolik je tiskárna, kterou plánujete zakoupit, opravdu úsporná? Orientačně to zjistíte jednoduchým testem - najděte si náplň do tiskárny a její cenu + počet stránek, které jdou z náplně vytisknout. Vydělením ceny náplně počtem stránek snadno zjistíte, na kolik jedna stránka tisku vyjde. 
Tip: Počet stránek, které lze vytisknout, výrobci zpravidla udávají jako průměrnou stránku textu, což odpovídá asi 4% pokrytí inkoustem. U tisku fotografií budou čísla zcela odlišná.
VYBRAT TISKÁRNU