515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Výměna teplovodivé pasty - jak na to?

Výměna teplovodivé pasty - jak na to?

27. 05. 2018

Jednou za pár let je nutné vyměnit na čipech ve stolních počítačích i noteboocích teplovodivou pastu. V tomto článku se dozvíte, co to obnáší a jak na to.

Co je chladící pasta a k čemu slouží?

Teplovodivá, neboli chladící pasta je pasta, která spojuje čip (obvykle procesor, nebo čip grafické karty) s chladičem. Díky vrstvě chladící pasty se vyrovnají případné nerovnosti a díky teplovodivým vlastnostem pasty je chlazení čipu mnohem efektivnější.

Proč je potřeba chladící pastu měnit?

Časem pasta vlivem stáří a vysokým teplotám tvrdne, rozpadá se a celkově se zhoršují její teplovodivé účinky. To vede ke zhoršení chlazení čipu. S vyššími teplotami dochází k nadměrnému opotřebení a procesoru či grafické kartě se snižuje životnost. V extrémním případě se začně počítač v zátěži přehřívat a vypínat, nebo se čip může přehřátím poškodit.

Jak často měnit chladící pastu?

Vliv má několik faktorů. Záleží na způsobu využívání počítače - tedy na délce používání, nárazové zátěží, podmínkách a teplotách, ve kterých běží. 
Nejlepší je samozřejmě pozorovat teplotu čipu a pokud se nápadně zvyšuje, pastu vyměnit. Pasta se také mění vždy při výměně součástky. U běžných počítačů je vhodné pastu vyměnit cca každé 3 roky.

Jak na výměnu pasty?

Upozornění: Neodborný zásah může výústit v nevratné poškození počítače. Před jeho rozebráním je třeba odpojit PC nebo notebook od elektrické energie, zbavit se zbytkového napětí a používat ochranné pomůcky, stejně jako dodržovat veškeré další pokyny výrobce.

Výměna chladící pasty je zásahem pouze pro pokročilé uživatele. Je třeba opatrně rozmontovat vše a dostat se k procesoru či čipu grafické karty. Následně se důkladně očistí samotný čip, ideálně antistatickým hadříkem s isopropylalkoholem. Názory na ideální nanášení chladící pasty se různí. Někteří technici dávají přednost bodovému nanášení, při kterém se následně pasta samovolně rozprostře při přitisknutí chladiče na procesor. Ostatní volí naopak rovnoměrné rozprostření po celé ploše čipu. Cílem je vždy vytvoření tenké a rovnoměrné vrstvy po celé ploše čipu. V žádném případě neplatí, že čím více pasty, tím lépe. Je to přesně naopak. Nejlepších výsledků dosáhnete tenkou a přesnou vrstvou. Dejte pozor také při montáži chladiče. Je třeba čip nepoškodit přílišným nebo nerovnoměrným tlakem. 

 

Tip: když máte počítač či notebook otevřený, rovnou ho vyčistěte pomocí stlačeného vzduchu. Návod, jak na to, najdete v našem dřívějším článku.

Potřebujete vyměnit teplovodivou pastu? Stavte se na některou z našich poboček a odborně vám čip přepastujeme.

KOUPIT CHLADÍCÍ PASTU

Doprava od 30. 4. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 30. 4. do středy 1. 5. budou odeslány ve čtvrtek 2. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.