515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Windows 11 novinky a přednosti

 

5 důvodů, proč instalovat Windows 11

Je velmi pravděpodobné, že velké části z vás už se upgrade na Windows 11 nabídl. Historicky se párkrát stalo, že nástupce stávajícího operačního systému nebyl úplně vychytaný, a proto možná zatím vyčkáváte a čekáte, co na nový Windows 11 řeknou ostatní. V tomto článku vám povím, jaké jsou z mého pohledu hlavní výhody nového operačního systému a kdo ví, třeba vás právě tyto důvody přimějí upgrade udělat.

 

První důvod: Vzhled, bezpečí, svižnost

Jako jeden z hlavních důvodů je pro mě nový vzhled celého systému. Mnozí z vás si možná řeknou, že vzhled je až druhořadý parametr následující po technické stránce, zpracování, funkčnosti apod., ale i přesto si myslím, že pro uživatele je to první věc, kterou zaznamená. Přece jen se v prostředí operačního systému pohybujete dnes a denně. A ve chvíli, kdy se vám před očima objeví zcela nové, vzdušné, oku lahodící prostředí se budete hned cítit lépe,
a možná se vám bude i lépe pracovat. Nový Windows zaoblil hrany, celé prostředí zjednodušil, redesignoval ikony a udělal tím celý prostor vzdušnější, vkusnější a celkově příjemnější.

Kromě toho Microsoft sice zvýšil nároky na minimální požadavky stroje pro svůj nový Windows, ale nejsou až tak závratně vysoké. Dosáhnou jich i starší zařízení, které jsou následně díky upgradu mnohem svižnější. Celkový chod systému je velice dobře odladěný, a proto je o poznání plynulejší, zejména i na starších zařízeních.
Důležité je také zmínit to, že současně s novým systémem přišla také úprava a vylepšení bezpečnostních prvků. Zejména ochrana při brouzdání na internetu, zadávání hesel a podobně. Zvenčí může číhat mnoho různých hrozeb a jsem rád, že se v tomto směru stále zdokonalují opatření a zabezpečení.

 

Pořiďte si notebook s Windows 11 na comfor.cz

Druhý důvod: Nabídka Start

Dalším důvodem pro upgrade je určitě hlavní panel, a hlavně nabídka start. Položky hlavního panelu jsou nově zobrazovány ve středu nikoliv z kraje. Pro více konzervativní uživatele zde ale zůstala možnost nastavení zobrazení položek z kraje stejně tak, jako v předchozím operačním systému. Můžete se tedy této změně hezky vyhnout. Já ji ale považuji za kladnou. Stačí si pár dní zvykat, a pak už úplně zapomenete, že jste ji někdy měli jinde.

Nabídka Start se velice zjednodušila a provzdušnila. Najdete tam připnuté aplikace, které si můžete posouvat, mazat, přidávat apod. Také jsou dole doporučení pro nedávno použité aplikace. Díky tomu je nebudete muset nijak zdlouhavě hledat v seznamu aplikací. Pokud byste ale přesto potřebovali nějakou aplikaci najít a neměli ji po ruce, je v horní části políčko pro hledání. Tam stačí napsat, byť jen část slova, a v tu ránu naleznete přesně to, co jste potřebovali.

 




 

Třetí důvod: Okna

Práce s okny je ve Windows 11 prostě super. Pokud využíváte rozdělení monitoru napůl, kde máte v každé půlce třeba jednu záložku internetu, nebo máte dva monitory, a na každém opět více oken, bude pro vás tato vychytávka každodenním pomocníkem.  Stačí najet na tlačítko minimalizující okna a chvilku na něm nechat myš. Vzápětí se vám zobrazí návrhy rozložení oken. Tam si vyberete podle svého gusta, a pak jen do jednotlivých sekcí rozházíte svoje aplikace, programy nebo cokoliv jiné.
Skvělou vychytávkou je, že i když si dáte jedno okno přes celou obrazovku a zakryjete tím ty předtím rozdělené, najdete je stále stejně rozdělené dole v liště a jednoduše se k nim tedy můžete vrátit. Stejný princip platí pro situaci, kdy máte třeba monitor připojený k notebooku. Máte na něm rozdělená okna, ale potřebujete s notebookem třeba na meeting. Odpojíte jej, meeting proběhne, ve chvíli, kdy opět připojíte monitor nazpět znovu najdete svá okna poskládána tak, jak jste je měli, než jste monitor odpojili. Prostě skvělá věc!

 

Čtvrtý důvod: Nastavení

Čtvrtý důvod do jisté míry souvisí s tím prvním. Nastavení totiž prošlo designovou změnou. Je teď přehlednější, intuitivnější a uživatelsky příjemnější. Hlavní položky nastavení najdete pod sebou v levém sloupci. Ve chvíli, kdy na ně kliknete, se vám v druhé části „rozbalí“ a na vrchu se vám zobrazí nejdůležitější informace. Hned pod nimi uvidíte zase hezky přehledně pod sebou podkategorie dané položky nastavení, které lze ještě dále rozkliknout, a do detailu poté nastavovat tak, jak požadujete.
Prostředí je hezky čisté, vzdušné a je také optimalizované pro dotykové displeje. Pokud to jde, tak se vše zapíná či vypíná checkboxy, na které se prstem snadno trefíte. Upgrade tedy mohu doporučit i na tablety a jiná dotyková zařízení s OS Windows.

 


 



Pátý důvod: Widgety, Obchod s aplikacemi

Pochvalu si za mě zaslouží i nástroj widgety. Ten lze připíchnout na hlavní panel tak, abyste jej měli hezky kdykoliv po ruce. Widgety si můžete libovolně přidávat, upravovat, posunovat nebo odstraňovat. K dispozici je například Počasí – informace o počasí, Outlook kalendář – náhled na osobní kalendář, Fotografie – promítá vaše fotografie z OneDrive nebo To Do – úkolovník, a jiné. Jedná se spíše o záležitost vašeho komfortu, ale věřím, že je spousta uživatelů ocení.
Obchod s aplikacemi také prošel designovými úpravami a vypadá opravdu hezky. Je zde mnohem více titulů než v předešlé verzi. Celé prostředí je opět uživatelky více příjemné, intuitivní a působí prémiovým dojmem odpovídajícím dnešním standardům. Obchodu se budeme podrobněji věnovat v dalším článku.

 

Windows 11 toho nabízí opravdu hodně a můžu říci, že se na něj zvyká opravdu velmi rychle. Je svižný a hezky designově čistý a vzdušný. Celkově se v jeho prostředí dobře pracuje. Je jasné, že každý má svůj vlastní pohled a parametry či důvody pro upgrade jiné, ale i přesto si troufám říci, že je upgrade všeobecně pro "obyčejného" uživatele dobrým krokem.

Vyberte si notebook či PC s Windows 11 ze zboží, které naleznete níže nebo jakýkoliv jiný z celkové nabídky notebooků od dalších výrobců.

 

Vyberte si počítač s Windows 11

...načítám...
Filtrace produktů
Počet produktů: 0
Bohužel jsme nenalezli žádná data