515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Výměna HDD za SSD - proč a jak?

Výměna HDD za SSD - proč a jak?

09. 04. 2018

Je Váš notebook pomalý? Pouvažujte o výměně klasického disku za SSD, rozdíl stojí za to.

Proč je důležité SSD v notebooku?

Ať už máte starší notebook nebo novější model, typ disku se v jeho rychlosti projevuje nejvíce. Disk je totiž obvykle nejslabší článek a tak udává celkou svižnost práce s počítačem. Data se z něj neustále čtou a zapisují se zpět. Pokud zrovna nekopírujete obří soubory, jde hlavně o malá data a v jejich přenosu SSD disky excelují.

Výhody SSD disku

V notebooku oceníte okamžitě dvě přednosti SSD disku - vysokou rychlost a nižší spotřebu energie. Váš notebook tak bude rychlejší a ještě vydrží o něco déle při chodu na baterii. Další výhodou je vysoká fyzická odolnost - narozdíl od klasických disků nejsou otřesy a drobné nárazy žádný problém. A pokud jste slyšeli zvuky ozývající se z klasického disku, SSD neuslyšíte vůbec.

Jak vybrat SSD do notebooku?

Notebooky podporují převážně dva typy SSD disků - s rohraním SATA (aktuální disky používají SATA III) ve velikosti 2,5'' a mSATA (dnes zejména ve verzi M.2 SATA III). Kompatibilitu s notebookem si můžete ověřit na stránkách výrobce. Pokud si nejse jisti, nebojte se nás zeptat, nebo se stavte na některou z poboček. Při výběru je dobré dívat se na rychlost přenosu malých souborů, maximální přenosová rychlost je pak klíčová při práci s velkými daty. Špičku v současnosti tvoří disky prémiové řady od společnosti Samsung a Intel, skvělý poměr ceny a výkonu například Kingston.

Jak na výměnu disku za SSD v notebooku krok za krokem:

  • Nejprve si zálohujte veškeré důležité soubory z původního disku
  • Před otevřením notebooku je vhodné vyjmout baterii a stiskem zapínacího tlačítka se zbavit zbytkové elektřiny. Po celou dobu je nutné mít notebook odpojený od napájení a eliminovat riziko poškození počítače použitím uzemnění a nemagnetických nástrojů určených na opravu notebooků
  • Otevřete kryt a vyměňte starý disk za SSD. Pokud je SSD disk tenčí, což často bývá, vyplňte mezeru pěnovými podložkami, které naleznete v balení
  • Nainstalujte operační systém, ovladače a hlavně aktuální ovladače k disku, které naleznete na webu výrobce. Umožníte tím plné využití možností disku


Poté už si můžete užívat rychlost systému s SSD diskem. V příštích týdnech na našem blogu naleznete návod, jak nejlépe nastavit Windows tak, aby byl SSD disk využit naplno a zbytečně se nepotřebovával.
 

Tip: Ke starému disku si můžete koupit tzv. externí box, tzv. rámeček, a nadále ho používat jako externí disk do USB.
 
Pokud se s výměnou disku nechcete zdržovat, nebo si netroufáte na jeho montáž či instalaci operačního systému, stavte se na jednu z našich poboček a disk vám odborně vyměníme.

 

VYBRAT DISK TYPU SSD